Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QG60090

Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin

Cíle projektu

Projekt si klade za cíl rozšířit spektrum analytických metod zaměřených na detekci falšování potravin. Budou vypracovány imunochemické metody pro detekci potravních alergenů vejce, ořechy a mandle a současně budou vyvíjeny metody molekulárně biologické PCR a Real-Time PCR pro rozlišení druhů dovozových mořských ryb. Bude proveden monitoring potravin různých komodit v tržní síti ČR. Metody budou validovány a připadně i akreditovány.

Klíčová slova

alergenyvejceburské ořechylískové ořechymandleELISAPCRreal-time PCRidentifikacefalšování

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Výzkumný program Ministerstva zemědělství na léta 2005 - 2009

  • Veřejná soutěž

    VaV pro Ministerstvo zemědělství 1 (SMZE2005MZE01)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    39657/2005-13020

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Alternative methods for monitoring of the food authenticity

  • Anotace anglicky

    The project is aimed to extend the spectrum of analytical methods for the detection of food adulteration. Immunochemical methods for the identification of food allergens as egg, peanuts, hazelnuts and almond proteins and paralelly molecular bilogical methods for the imported sea fishes species differentiation will be developed. The monitoring of various food commodities in the market of the Czech Republic will be realised. Developed methods will be validated and acredited.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • CEP - další vedlejší obor

    FM - Hygiena

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
    10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
    10605 - Developmental biology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages
    30101 - Human genetics
    30304 - Public and environmental health

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt přinesl významné aplikovatelné výsledky o možnostech identifikace a rozlišování živočišných potravinových zdrojů.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 2. 2006

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2009

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    27. 2. 2009

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP10-MZE-QG-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2010

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 886 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    3 886 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč