Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin
Cíle projektu
Projekt si klade za cíl rozšířit spektrum analytických metod zaměřených na detekci falšování potravin. Budou vypracovány imunochemické metody pro detekci potravních alergenů vejce, ořechy a mandle a současně budou vyvíjeny metody molekulárně biologické PCR a Real-Time PCR pro rozlišení druhů dovozových mořských ryb. Bude proveden monitoring potravin různých komodit v tržní síti ČR. Metody budou validovány a připadně i akreditovány.
Klíčová slova
alergenyvejceburské ořechylískové ořechymandleELISAPCRreal-time PCRidentifikacefalšování
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkumný program Ministerstva zemědělství na léta 2005 - 2009
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství 1 (SMZE2005MZE01)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
39657/2005-13020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Alternative methods for monitoring of the food authenticity
Anotace anglicky
The project is aimed to extend the spectrum of analytical methods for the detection of food adulteration. Immunochemical methods for the identification of food allergens as egg, peanuts, hazelnuts and almond proteins and paralelly molecular bilogical methods for the imported sea fishes species differentiation will be developed. The monitoring of various food commodities in the market of the Czech Republic will be realised. Developed methods will be validated and acredited.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP - další vedlejší obor
FM - Hygiena
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
10605 - Developmental biology
10608 - Biochemistry and molecular biology
10609 - Biochemical research methods
21101 - Food and beverages
30101 - Human genetics
30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt přinesl významné aplikovatelné výsledky o možnostech identifikace a rozlišování živočišných potravinových zdrojů.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 2. 2006
Ukončení řešení
31. 12. 2009
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
27. 2. 2009
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP10-MZE-QG-U/01:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2010
Finance
Celkové uznané náklady
3 886 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
3 886 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
3 886 tis. Kč
Statní podpora
3 886 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 02. 2006 - 31. 12. 2009