Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1210376

Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    46327/2012-MZE-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.

  • Anotace anglicky

    The aim of this project is to develop colostrum containing products in combination with matrices of milk (whey, buttermilk, milk and other dairy based substrates) with the addition of probiotics and prebiotics. Such technological procedures will be used, which ensure stability during processing and to provide convenient conditions for growth and survival of probiotic microorganisms and at the same time showed suitable sensory properties. Furthermore, product where colostrum ingredient alone or in combination with other dairy matrixes in tablets or capsules will be developed. Emphasis will be placed on the natural prebiotic properties of milk oligosaccharides. The effect of colostrum and proposed mixtures on the survival and growth of probiotic microorganisms as well as pathogenic or potencial pathogenic bacterial species (E.coli, Staphylococcus aureus, etc.) will be tested in this work. Additionally, the influence of colostrum on resistance of probiotic microorganisms to survive in the unfavorable co

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cílem projektu byl vývoj produktů s obsahem mleziva v kombinaci s matricemi z mléka s přídavkem probiotik a prebiotik. Cíle projektu byly naplněny. Plánované výsledky byly splněny.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    14. 4. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    15 272 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    11 098 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    4 174 tis. Kč