Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie<br>Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
46327/2012-MZE-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Colostrum as a source of new primary products in food and food supplements characterized by improved dietary properties and high content of natural biologically active substances.
Anotace anglicky
The aim of this project is to develop colostrum containing products in combination with matrices of milk (whey, buttermilk, milk and other dairy based substrates) with the addition of probiotics and prebiotics. Such technological procedures will be used, which ensure stability during processing and to provide convenient conditions for growth and survival of probiotic microorganisms and at the same time showed suitable sensory properties. Furthermore, product where colostrum ingredient alone or in combination with other dairy matrixes in tablets or capsules will be developed. Emphasis will be placed on the natural prebiotic properties of milk oligosaccharides. The effect of colostrum and proposed mixtures on the survival and growth of probiotic microorganisms as well as pathogenic or potencial pathogenic bacterial species (E.coli, Staphylococcus aureus, etc.) will be tested in this work. Additionally, the influence of colostrum on resistance of probiotic microorganisms to survive in the unfavorable co
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu byl vývoj produktů s obsahem mleziva v kombinaci s matricemi z mléka s přídavkem probiotik a prebiotik. Cíle projektu byly naplněny. Plánované výsledky byly splněny.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2012
Ukončení řešení
31. 12. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
14. 4. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP17-MZE-QJ-U/09:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
15 272 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 098 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
4 174 tis. Kč