Vývoj metod pro kontrolu manipulace kvality mléka určeného k dalšímu technologickému zpracování a zajištění jeho autenticity.
Cíle projektu
Projekt má za cíl vyvinout, ověřit a aplikovat metody pro rozpoznání falšování/manipulace s mlékem různých druhů hospodářských zvířat především pro následující způsoby manipulace: - centrifugace mléka za účelem snížení počtu SB; - manipulace s mléčnými komponentami - detekce podezřelých vzorků mléka; - detekce míšení poměrů mléka různých živočišných druhů. Princip předpokládaných metod spočívá v kombinovaném využití recentních a rutinních analytických metod - FTIR, nukleární magnetická rezonance (NMR), MALDI TOF, průtokové cytometrie, enzymatické aktivity v mléce a vícerozměrné analýzy spektrálních dat s masivní simulací.
Klíčová slova
milkmilk manipulationcentrifugation of milksomatic cellsmilk componentsFTIRcytometryproton NMR spectroscopymass spectrometry analyse MALDI-TOF
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
SMZE2021MZE01
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
QK21010212 - Smlouva o poskytnutí podpory
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Development of methods to control the handling of milk quality for further technological processing and ensuring its authenticity.
Anotace anglicky
The aim of project is to develop, validate and apply new methods for manipulated livestock milk samples detection for following manipulation methods: - centrifugation of milk leading to decreased somatic cells content; - manipulation with milk components – detection of suspicious milk samples; - different species milk dilution. Principle of new methods combines recent routine analytical methods – FTIR, nuclear magnetic resonance (NMR), MALDI TOF, flow cytometry, enyzmatic activity in milk and multifactor analysis of cpectral data together with massive simulations.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - vedlejší obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
OECD FORD - další vedlejší obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)CE - Biochemie
EB - Genetika a molekulární biologie
GG - Chov hospodářských zvířat
GH - Výživa hospodářských zvířat
GM - Potravinářství
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2021
Ukončení řešení
31. 12. 2025
Poslední stav řešení
K - Končící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
1. 3. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP25-MZE-QK-R
Datum dodání záznamu
17. 2. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
21 081 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
17 306 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
3 773 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
21 081 tis. Kč
Statní podpora
17 306 tis. Kč
82%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
OECD FORD
Food and beverages
Doba řešení
01. 01. 2021 - 31. 12. 2025