Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QL25020024

Zavedení a implementace monitoringu vybraných složek aromat v relevantních potravinách dostupných na českém trhu pro účely evaluace zdravotních rizik

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program na podporu aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2024 – 2032, ZEMĚ II

  • Veřejná soutěž

    SMZE2025MZE01

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    QL25020024 - Smlouva o poskytnutí podpory

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Introduction and implementation of monitoring of selected aroma components in relevant foods available on the Czech market to evaluate health risks

  • Anotace anglicky

    The goal of the project is to set the strategy to introduce pilot monitoring of consumption and application of aroma compounds in food on the Czech market, in accordance with Article 20 of Regulation (EC) No. 1334/2008. In the first phase of the project, the analytical methods for the analysis of 5 selected compounds used for flavouring (caffeine, theobromine, coumarin, pulegone and hydrocyanic acid) in 5 categories of industrially processed food will be developed. Subsequently, monitoring of the selected substances will take place across the consumption basket, and the data related to the consumption of these substances by a representative part of the Czech population will be submitted to EFSA. This dataset will provide the relevant information to predict their health effects.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    VV - Experimentální vývoj

  • OECD FORD - hlavní obor

    21101 - Food and beverages

  • OECD FORD - vedlejší obor

    10406 - Analytical chemistry

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    CB - Analytická chemie, separace<br>FP - Ostatní lékařské obory<br>GM - Potravinářství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2025

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2027

  • Poslední stav řešení

    Z - Začínající víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP25-MZE-QL-R

  • Datum dodání záznamu

    3. 2. 2025

Finance

  • Celkové uznané náklady

    6 958 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    6 958 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč