Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Resveratrol as biological active compound and its significance for human health
Anotace anglicky
The chemical additives in food are becoming less and less acceptable for a consumer, while the quirements for a nutrition value of food are ever increasing. Resveratrol is a substance of a natural character, naturally present in some food, namely wine. It is a substance tested by consumers for at least 120 generations from the Roman era. A few biological activities were discovered with resveratrol in the last few years such as positive acting against some cardiovascular diseases described as so called French paradox and anti-cancer chemo-preventive activity. The denominator of those activities are anti-oxidizing features of resveratrol molecule. It can be applied in food other than the traditional wine. These possibilities have not been monitored yet.Studies of the basic physical and chemical features of resveratrol in regard to its further use as an additive substance (anti-oxidant, biologically active substance) in food, including food rich with lipids. The project is engaged in monitoring effects
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
EA - Morfologické obory a cytologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10601 - Cell biology<br>10602 - Biology (theoretical, mathematical, thermal, cryobiology, biological rhythm), Evolutionary biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cíle projektu byly splněny. Publikační aktivita byla dobrá (4 publikace, 1 rukopis, 1 abstrakt v impaktovaném časopise); řada dalších konferenčních příspěvků neobsahuje dedikaci GAČR. Finanční prostředky byly vynaloženy podle plánu. Projekt je hodnocen j
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 2001
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Datum dodání záznamu
1. 4. 2003
Finance
Celkové uznané náklady
1 353 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 194 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
371 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč