Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Resveratrol jako biologicky aktivní látka a jeho význam pro lidské zdraví

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Resveratrol as biological active compound and its significance for human health

  • Anotace anglicky

    The chemical additives in food are becoming less and less acceptable for a consumer, while the quirements for a nutrition value of food are ever increasing. Resveratrol is a substance of a natural character, naturally present in some food, namely wine. It is a substance tested by consumers for at least 120 generations from the Roman era. A few biological activities were discovered with resveratrol in the last few years such as positive acting against some cardiovascular diseases described as so called French paradox and anti-cancer chemo-preventive activity. The denominator of those activities are anti-oxidizing features of resveratrol molecule. It can be applied in food other than the traditional wine. These possibilities have not been monitored yet.Studies of the basic physical and chemical features of resveratrol in regard to its further use as an additive substance (anti-oxidant, biologically active substance) in food, including food rich with lipids. The project is engaged in monitoring effects

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

    EA - Morfologické obory a cytologie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10601 - Cell biology<br>10602 - Biology (theoretical, mathematical, thermal, cryobiology, biological rhythm), Evolutionary biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cíle projektu byly splněny. Publikační aktivita byla dobrá (4 publikace, 1 rukopis, 1 abstrakt v impaktovaném časopise); řada dalších konferenčních příspěvků neobsahuje dedikaci GAČR. Finanční prostředky byly vynaloženy podle plánu. Projekt je hodnocen j

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1999

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2001

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3

  • Datum dodání záznamu

    1. 4. 2003

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 353 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 194 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    371 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč