Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparative evaluation of quality parameters of canned beaver and nutria

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020702%3A_____%2F24%3AN0000047" target="_blank" >RIV/00020702:_____/24:N0000047 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/24:43925191 RIV/62156489:43410/24:43925191

  • Výsledek na webu

    <a href="https://office2.jmbfs.org/index.php/JMBFS/article/view/11001/3577" target="_blank" >https://office2.jmbfs.org/index.php/JMBFS/article/view/11001/3577</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.55251/jmbfs.11001" target="_blank" >10.55251/jmbfs.11001</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparative evaluation of quality parameters of canned beaver and nutria

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study evaluated the chemical, physical and sensory properties of canned beaver and nutria. These animals are currently hunted not for their meat, but to reduce their numbers in the wild. The situation is complicated by the fact that both species are on the relevant lists. However, while the beaver is a protected animal, the nutria is an invasive species. This leads to complications in the application of the relevant legislation. Hunters are therefore limited in what they can do with the meat of these species. The chemical composition of the products did not differ (p > 0.05). Canned beaver was the darkest (p < 0.05) product and canned nutria the softest (p < 0.05). Both meat products were sensory acceptable and no off-odour or off-flavour was perceived. Canning meat is something that hunters can easily do at home, and the resulting product meets all the requirements for food safety.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparative evaluation of quality parameters of canned beaver and nutria

  • Popis výsledku anglicky

    This study evaluated the chemical, physical and sensory properties of canned beaver and nutria. These animals are currently hunted not for their meat, but to reduce their numbers in the wild. The situation is complicated by the fact that both species are on the relevant lists. However, while the beaver is a protected animal, the nutria is an invasive species. This leads to complications in the application of the relevant legislation. Hunters are therefore limited in what they can do with the meat of these species. The chemical composition of the products did not differ (p > 0.05). Canned beaver was the darkest (p < 0.05) product and canned nutria the softest (p < 0.05). Both meat products were sensory acceptable and no off-odour or off-flavour was perceived. Canning meat is something that hunters can easily do at home, and the resulting product meets all the requirements for food safety.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Microbiology, Biotechnology & Food Sciences

  • ISSN

    1338-5178

  • e-ISSN

    1338-5178

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    e11001

  • Kód UT WoS článku

    001205900300001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85196181295