Metodika pro měření množství a analýzy složení potravinových odpadů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020711%3A_____%2F24%3A10155159" target="_blank" >RIV/00020711:_____/24:10155159 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika pro měření množství a analýzy složení potravinových odpadů
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika pro měření množství a analýzy složení potravinových odpadů je praktickým návodem pro jednotné stanovení kvantitativní a kvalitativní bilance potravinových odpadů. Stanovuje postupy tvorby bilance pro všechny fáze potravního řetězce (prvovýroba, zpracování a výroba, maloobchodní prodej, distribuce potravin, restaurace, stravovací služby, domácnosti). Cílem zpracování metodiky bylo vytvoření nástroje na národní úrovni využitelného pro porovnávání vývoje produkce odpadů z potravin v průběhu následujících let na území České republiky. Metodika byla připravena pro potřebu státní správy, zejména pro Ministerstvo životního prostředí ČR, odbor cirkulární ekonomiky a odpadů. Získané bilanční výsledky jsou použitelné pro následné ohlašovací povinnosti České republiky pro Evropskou komisi. Dodržování jednotného postupu při stanovení množství odpadů z potravin je zárukou, že informace získané prostřednictvím různých postupů mají v průběhu času srovnatelnou vypovídací úroveň. Takto získané informace jsou použitelné pro statistické zpracování. V souladu s metodikou jsou získané informace relevantním podkladem k řízení odpadového hospodářství a slouží k průběžnému hodnocení účinnosti strategických dokumentů a plnění cílů v oblasti odpadového hospodářství, jakými jsou například Plán odpadového hospodářství ČR a Program předcházení vzniku odpadů, např. opatření: "Vypracovat metodiku pro kvalifikované a kvantifikované hodnocení toku odpadů z potravin a odbornou studii toku těchto odpadů za účelem zjištění aktuálního stavu, získání primárních dat a sledování účinnosti prevenčních opatření v následujících letech".
Název v anglickém jazyce
The methodology for measuring the amount and analyzing the composition of food waste
Popis výsledku anglicky
The methodology for measuring the amount and analyzing the composition of food waste is a practical guide for uniformly determining the quantitative and qualitative balance of food waste. It establishes the procedures for creating a balance sheet for all phases of the food chain (primary production, processing and production, retail sales, food distribution, restaurants, catering services, and households). The goal of developing the methodology was to create a tool at the national level that can be used to compare the development of food waste production in the Czech Republic over the following years. The methodology was prepared for the needs of the state administration, especially for the Ministry of the Environment of the Czech Republic's Department of Circular Economy and Waste Management. The balance sheet results obtained are applicable for subsequent reporting obligations of the Czech Republic towards the authorities of the European Union.Adherence to a uniform procedure for determining the amount of food waste guarantees that the information obtained through different procedures has a comparable reporting level over time. The information obtained in this way can be used for statistical processing. The information obtained by the methodology is a relevant basis for waste management. It is used for the ongoing evaluation of the effectiveness of strategic documents and the fulfilment of goals in the field of waste management, such as the Waste Management Plan of the Czech Republic and the Waste Prevention Program, e.g. measures: "Develop a methodology for a qualified and quantified evaluation of the flow of food waste and a professional study of the flow of this waste to determine the current state, obtain primary data and monitor the effectiveness of preventive measures in the following years".
Klasifikace
Druh
N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy
CEP obor
—
OECD FORD obor
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/SS02030008" target="_blank" >SS02030008: Centrum environmentálního výzkumu: Odpadové a oběhové hospodářství a environmentální bezpečnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
SS02030008č.j. MZP/2024/740/2177
Číslo předpisu
č. j. MZP/2024/740/2177
Technické parametry
Osvědčení/Protokol o schválení (certifikaci) metodiky na Ministerstvu životního prostředí.
Ekonomické parametry
Metodika má sloužit ke každoroční ohlašovací povinnosti o vzniku potravinového odpadu zavedené směrnicí o odpadech platnou od roku 2019, kdy došlo k přijetí rozhodnutí v přenesené pravomoci. Prvním referenčním rokem byl rok 2020. Cílem podávání zpráv je sledovat a hodnotit provádění opatření k předcházení plýtvání potravinami v členských státech na základě společné metodiky měření úrovně plýtvání potravinami v různých fázích potravinového řetězce. Metodika vychází z postupu nastaveného MŽP pro první ohlašovací období. Metodika má detailně rozpracovaný postup stanovení na základě rozhodnutí EU.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo životního prostředí, Sekce technické ochrany životního prostředí
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel