The quality of the nutrition in smokers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F12%3A00057936" target="_blank" >RIV/00023001:_____/12:00057936 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.nel.edu/home.htm" target="_blank" >http://www.nel.edu/home.htm</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The quality of the nutrition in smokers
Popis výsledku v původním jazyce
OBJECTIVES: Approximately 30% of the adult Czech population smokes. Previous studies of smokers have documented diet sufficient in energy, but inadequate intake of dietary fibre, vitamins A, E, calcium and proteins. DESIGN: Nutrition was assessed betweenthe groups of the probands (over 18 years aged, 667 smokers, 1044 nonsmokers, 428 past smokers) from 1% random sample of the Czech population. All volunteers completed a one day dietary recall after instruction from a nutrition expert. The dietary recall calculated energy, proteins, fats, vitamins C and E, cholesterol, fibre, calcium and iron intake using the Nutridan programme. RESULTS: Smokers had higher consumption of animal (p=0.0034), and total fat (p=0.0315), cholesterol (p=0.005), and lower intake of vitamin E (p=0.004) than nonsmokers. No other differences were found. The differences between past smokers and other groups were insignificant. CONCLUSION: The smokers consumed more total and animal fat, cholesterol and less of vita
Název v anglickém jazyce
The quality of the nutrition in smokers
Popis výsledku anglicky
OBJECTIVES: Approximately 30% of the adult Czech population smokes. Previous studies of smokers have documented diet sufficient in energy, but inadequate intake of dietary fibre, vitamins A, E, calcium and proteins. DESIGN: Nutrition was assessed betweenthe groups of the probands (over 18 years aged, 667 smokers, 1044 nonsmokers, 428 past smokers) from 1% random sample of the Czech population. All volunteers completed a one day dietary recall after instruction from a nutrition expert. The dietary recall calculated energy, proteins, fats, vitamins C and E, cholesterol, fibre, calcium and iron intake using the Nutridan programme. RESULTS: Smokers had higher consumption of animal (p=0.0034), and total fat (p=0.0315), cholesterol (p=0.005), and lower intake of vitamin E (p=0.004) than nonsmokers. No other differences were found. The differences between past smokers and other groups were insignificant. CONCLUSION: The smokers consumed more total and animal fat, cholesterol and less of vita
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NT12170" target="_blank" >NT12170: Genetická determinace závislosti na tabáku a účinnosti odvykací léčby.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Neuroendocrinology letters
ISSN
0172-780X
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
suppl. 2
Stát vydavatele periodika
SE - Švédské království
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
3-5
Kód UT WoS článku
000312175400002
EID výsledku v databázi Scopus
—