Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The quality of the nutrition in smokers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F12%3A00057936" target="_blank" >RIV/00023001:_____/12:00057936 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.nel.edu/home.htm" target="_blank" >http://www.nel.edu/home.htm</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The quality of the nutrition in smokers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    OBJECTIVES: Approximately 30% of the adult Czech population smokes. Previous studies of smokers have documented diet sufficient in energy, but inadequate intake of dietary fibre, vitamins A, E, calcium and proteins. DESIGN: Nutrition was assessed betweenthe groups of the probands (over 18 years aged, 667 smokers, 1044 nonsmokers, 428 past smokers) from 1% random sample of the Czech population. All volunteers completed a one day dietary recall after instruction from a nutrition expert. The dietary recall calculated energy, proteins, fats, vitamins C and E, cholesterol, fibre, calcium and iron intake using the Nutridan programme. RESULTS: Smokers had higher consumption of animal (p=0.0034), and total fat (p=0.0315), cholesterol (p=0.005), and lower intake of vitamin E (p=0.004) than nonsmokers. No other differences were found. The differences between past smokers and other groups were insignificant. CONCLUSION: The smokers consumed more total and animal fat, cholesterol and less of vita

  • Název v anglickém jazyce

    The quality of the nutrition in smokers

  • Popis výsledku anglicky

    OBJECTIVES: Approximately 30% of the adult Czech population smokes. Previous studies of smokers have documented diet sufficient in energy, but inadequate intake of dietary fibre, vitamins A, E, calcium and proteins. DESIGN: Nutrition was assessed betweenthe groups of the probands (over 18 years aged, 667 smokers, 1044 nonsmokers, 428 past smokers) from 1% random sample of the Czech population. All volunteers completed a one day dietary recall after instruction from a nutrition expert. The dietary recall calculated energy, proteins, fats, vitamins C and E, cholesterol, fibre, calcium and iron intake using the Nutridan programme. RESULTS: Smokers had higher consumption of animal (p=0.0034), and total fat (p=0.0315), cholesterol (p=0.005), and lower intake of vitamin E (p=0.004) than nonsmokers. No other differences were found. The differences between past smokers and other groups were insignificant. CONCLUSION: The smokers consumed more total and animal fat, cholesterol and less of vita

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NT12170" target="_blank" >NT12170: Genetická determinace závislosti na tabáku a účinnosti odvykací léčby.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Neuroendocrinology letters

  • ISSN

    0172-780X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    suppl. 2

  • Stát vydavatele periodika

    SE - Švédské království

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    3-5

  • Kód UT WoS článku

    000312175400002

  • EID výsledku v databázi Scopus