Dietary habits and dietary nutrient intake in patients with age-related macular degeneration: A case-control study
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F23%3A00131252" target="_blank" >RIV/00216224:14110/23:00131252 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cejph.szu.cz/artkey/cjp-202302-0010_dietary-habits-and-dietary-nutrient-intake-in-patients-with-age-related-macular-degeneration-a-case-control-st.php" target="_blank" >https://cejph.szu.cz/artkey/cjp-202302-0010_dietary-habits-and-dietary-nutrient-intake-in-patients-with-age-related-macular-degeneration-a-case-control-st.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.21101/cejph.a7617" target="_blank" >10.21101/cejph.a7617</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Dietary habits and dietary nutrient intake in patients with age-related macular degeneration: A case-control study
Popis výsledku v původním jazyce
This study describes dietary habits and dietary nutrient intake in patients with age-related macular degeneration. According to FFQ, dietary habits in the patients with AMD and controls were similar. In men from the case group, we found statistically significant higher alcohol consumption. According to a 24-hour recall, the controls achieved recommended dietary intakes rather than cases. In comparison to the case group, the control group had a significantly higher dietary intake of energy, proteins, fats, saturated fatty acids, carbohydrates, dietary fibre, vitamin B2, vitamin B3, pantothenic acid, vitamin B6, potassium, phosphorus, magnesium, copper, and zinc.
Název v anglickém jazyce
Dietary habits and dietary nutrient intake in patients with age-related macular degeneration: A case-control study
Popis výsledku anglicky
This study describes dietary habits and dietary nutrient intake in patients with age-related macular degeneration. According to FFQ, dietary habits in the patients with AMD and controls were similar. In men from the case group, we found statistically significant higher alcohol consumption. According to a 24-hour recall, the controls achieved recommended dietary intakes rather than cases. In comparison to the case group, the control group had a significantly higher dietary intake of energy, proteins, fats, saturated fatty acids, carbohydrates, dietary fibre, vitamin B2, vitamin B3, pantothenic acid, vitamin B6, potassium, phosphorus, magnesium, copper, and zinc.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
CENTRAL EUROPEAN JOURNAL OF PUBLIC HEALTH
ISSN
1210-7778
e-ISSN
1803-1048
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
140-143
Kód UT WoS článku
001110096300011
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85164755150