Proměny cukrovaru v Mnichově Hradišti aneb nekrolog za jednu fabriku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023299%3A_____%2F11%3A%230000201" target="_blank" >RIV/00023299:_____/11:#0000201 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proměny cukrovaru v Mnichově Hradišti aneb nekrolog za jednu fabriku
Popis výsledku v původním jazyce
Historie cukrovaru v Mnichově Hradišti představuje typický příběh středně velkého cukrovaru v uplynulých stopadesáti letech. Byl založen v době velkého rozvoje cukrovarnického oboru roku 1869 šlechtickým rodem Valdštejnů (Arnošt František z Valdštejna).Budovu navrhl architekt František Schmoranz a strojní zařízení dodala firma Daněk a Evans v Praze. V průběhu dalších desetiletí byl podnik často modernizován, a to jak jeho technické zařízení, tak zaváděním nových výrobních postupů. Současně se zvyšovalajeho výrobní kapacita až na 248.000 q řepy za kampaň na začátku 20. století. Těsně před první světovou válkou koupila továrnu od Valdštejnů cukrovarnická společnost: Cukrovary Schoeller a spol., akc. spol. v Praze a promyšlenými investicemi dovedla závod na nejvyšší soudobou úroveň. Ve 20. létech 20. století zpracovával 500.000 q řepy za kampaň. Po roce 1945 byl cukrovar zestátněn a výroba běžela po celé období socialistické éry, později pod organizací Kolínské cukrovary národní podnik.
Název v anglickém jazyce
Transformations of the Sugar Factory in Mnichovo Hradiště, or ?an Obituary? for a Factory
Popis výsledku anglicky
The history of the sugar factory in Mnichovo Hradiště is a typical story of a medium-sized sugar factory in the past one hundred fifty years. The factory was founded by the noble Wallenstein family (Ernst Franz von Waldstein) in 1869, in the time of a great development of the sugar industry. The building was designed by architect František Schmoranz and the machinery was supplied by the Daněk and Evans Company in Prague. Over the next decades, the enterprise was often modernized, regarding both its technical facilities and introducing new production processes. Simultaneously, the production capacity increased up to 248,000 quintals of beet per campaign at the beginning of the 20th century. Shortly before the First World War, Scholler and Comp., p.l.c in Prague bought the factory from the Wallensteins and through well-thought-out investments brought it to the highest contemporary level. In the 1920s, the factory processed 500,000 quintals of beet per campaign. The sugar factory was nati
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AB - Dějiny
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Prameny a studie
ISSN
0862-8483
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
47
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
177-183
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—