Zvyšování diversity v zemědělských systémech a kvalita alternativních a opomíjených plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A%23%23%23%23%23614" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:#####614 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zvyšování diversity v zemědělských systémech a kvalita alternativních a opomíjených plodin
Popis výsledku v původním jazyce
Vývoj moderních typů zemedělství z tradičních zemědělských systémů mělo velký vliv na pokrok venkovských regionů. Tento proces byl hlavní příčinou nahrazení tradičních odrůd odrůdami vysoce výnosnými. Pár plodin, které jsou vhodné pro intenzivní pěstování nahradilo plodiny extenzivní. Tyto plodiny, které jsou v současnosti opomíjené, byly v historii velmi často využívané, jak dokládají historické záznami a archeologické nálezy. Malozrnné plodiny jako pluchaté pšenice, prosa a pohanka tvořila velmi důležitou složku základních potravin a jejich pěstování bylo velmi populární. Podpora a využívání biologické diversity v zemědělství jsou považovány jako jeden z hlavních předpokladů pro jeho trvale udržitelný rozvoj.
Název v anglickém jazyce
Increasing diversity in agricultural systems and quality of production by utilisation of alternative and neglected crops
Popis výsledku anglicky
The development of agriculture from traditional farming systems to modern types of cultivation has been important for the progress of rural regions. This process has been the direct cause of the replacement of traditional varieties and landraces by improved high yielding ones. A few crops suitable for the large-scale crop production replaced many extensive minor crop species. These crops, which are currently underutilized, were used in the past very much, as evidenced by both historical records of cropping patterns and dietary habits. Small grain crops - hulled wheats, millets and buckwheat held an important position, as a staple food for certain regions and their cultivation was very popular.Maintenance and utilization of biological diversity in agriculture is considered as one of preconditions of its sustainable development. Biodiversity relates to both, broader genetic base of present cultivars of agricultural crops as well as wider spectra of crops grown in agricultural systems.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Crop Science on the Verge of the 21st Century - Opportunitites and Challenges
ISBN
80-86555-01-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
122-125
Název nakladatele
VÚRV, Praha
Místo vydání
VÚRV, Praha
Místo konání akce
VÚRV, Praha
Datum konání akce
11. 9. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—