Nutriční změny během klíčení diploiní a tetraploidní pohanky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F01%3A%23%23%23%23%23914" target="_blank" >RIV/00027006:_____/01:#####914 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds
Popis výsledku v původním jazyce
The dry and 4, 6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety 'PYRA' and tetraploid variety 'EMKA' were analysed for their nutritional value. The basic chemical composition of dry seeds and content of mineral elements (except Na) of the bothbuckwheat varieties were similar. The significant differences (>31%) between the varieties were determined in content of rutin and sodium. Tetraploid variety 'Emka' had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) than 'Pyra'. Therewere determined only small changes in the basic chemical composition during the germination of the both buckwheat varieties. The content of rutin of diploid variety 'Pyra' after 6 days of germination reached 113mg/100 g of DM and after 8 days even 156 mg/100 g of DM. The level of riboflavin was 2 times higher after 4 days, 3 times higher after 6 and 4 times (0,65 mg/100 g of DM) higher after 8 days of germination. The content of vitamin C grew very quickly together with rutin in 'Pyra', wh
Název v anglickém jazyce
Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds
Popis výsledku anglicky
The dry and 4, 6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety 'PYRA' and tetraploid variety 'EMKA' were analysed for their nutritional value. The basic chemical composition of dry seeds and content of mineral elements (except Na) of the bothbuckwheat varieties were similar. The significant differences (>31%) between the varieties were determined in content of rutin and sodium. Tetraploid variety 'Emka' had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) than 'Pyra'. Therewere determined only small changes in the basic chemical composition during the germination of the both buckwheat varieties. The content of rutin of diploid variety 'Pyra' after 6 days of germination reached 113mg/100 g of DM and after 8 days even 156 mg/100 g of DM. The level of riboflavin was 2 times higher after 4 days, 3 times higher after 6 and 4 times (0,65 mg/100 g of DM) higher after 8 days of germination. The content of vitamin C grew very quickly together with rutin in 'Pyra', wh
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Advances in Buckwheat Research: Proceedings of the VIII ISB
ISBN
-
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
IBRA
Místo vydání
Chunchon, Korea
Místo konání akce
Chunchon, Korea
Datum konání akce
30. 8. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—