Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000043" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000043 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The dry and 4,6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety "PYRA" and tetraploid variety "EMKA" were analysed for their nutritional value. The basic chemical composition of dry seeds and content of mineral elements (except Na) of the both buckwheat varieties were similar. The significant differences (less than 31 %) between the varieties were determined in content of rutin and sodium. Tetraploid variety "Emka" had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) than "Pyra". There were determined only small changes in the basic chemical composition during the germination of the both buckwheat varieties. The content of rutin of diploid variety "Pyra" after 6 days of germination reached 113 mg/100 g of DM and after 8 days even 156 mg/100 g of DM. The level of riboflavin was 2 times higher after 4 days, 3 times higher after 6 and 4 times (0,65 mg/100 g of DM) higher after 8 days of germination. The content of vitamin C grew very quickly together with rutin.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional changes during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

  • Popis výsledku anglicky

    The dry and 4,6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety "PYRA" and tetraploid variety "EMKA" were analysed for their nutritional value. The basic chemical composition of dry seeds and content of mineral elements (except Na) of the both buckwheat varieties were similar. The significant differences (less than 31 %) between the varieties were determined in content of rutin and sodium. Tetraploid variety "Emka" had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) than "Pyra". There were determined only small changes in the basic chemical composition during the germination of the both buckwheat varieties. The content of rutin of diploid variety "Pyra" after 6 days of germination reached 113 mg/100 g of DM and after 8 days even 156 mg/100 g of DM. The level of riboflavin was 2 times higher after 4 days, 3 times higher after 6 and 4 times (0,65 mg/100 g of DM) higher after 8 days of germination. The content of vitamin C grew very quickly together with rutin.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the VIII ISB

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    564-570

  • Název nakladatele

    Chunchon

  • Místo vydání

    Chunchon Korea

  • Místo konání akce

    Chunchon Korea

  • Datum konání akce

    1. 1. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku