Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The changes of selected nutritional parameters during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000042" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000042 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The changes of selected nutritional parameters during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The dry and 4, 6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety "PYRA" and tetraploid variety "EMKA" were analysed for the basic chemical composition, rutin, vitamins and amino acid composition. The basic chemical parameters of dry seeds of theboth buckwheat varieties were similar. The similarity has been found in the content of majority of essential amino acids and also in content of vitamin B2 where the differences were small (more than 15 %). he significant differences (less than 31% ) between the varieties were determined in content of rutin and two amino acids - menthionin and leucin. "Emka" had higher content of leucin (by 41 %) and methionin (by 36,5 %) than "Pyra" had more than two times higher content of rutin (by 138,5 %) than "Emka". Tetraploid variety "Emka" had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) and also of lysine (23,9 %) than "Pyra. There were determined only small changes in the basic chemical composition during the germinationd

  • Název v anglickém jazyce

    The changes of selected nutritional parameters during the germination of diploid and tetraploid buckwheat seeds

  • Popis výsledku anglicky

    The dry and 4, 6 and 8 days germinated buckwheat seeds of diploid variety "PYRA" and tetraploid variety "EMKA" were analysed for the basic chemical composition, rutin, vitamins and amino acid composition. The basic chemical parameters of dry seeds of theboth buckwheat varieties were similar. The similarity has been found in the content of majority of essential amino acids and also in content of vitamin B2 where the differences were small (more than 15 %). he significant differences (less than 31% ) between the varieties were determined in content of rutin and two amino acids - menthionin and leucin. "Emka" had higher content of leucin (by 41 %) and methionin (by 36,5 %) than "Pyra" had more than two times higher content of rutin (by 138,5 %) than "Emka". Tetraploid variety "Emka" had relatively higher content of vitamins B1 (20,8 %) and B6 (19,3 %) and also of lysine (23,9 %) than "Pyra. There were determined only small changes in the basic chemical composition during the germinationd

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 50th Anniversary Conference RICP Prague

  • ISBN

    80-86555-01-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    135

  • Název nakladatele

    RICP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku