Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genetické zdroje rostlin z hlediska potravinářské kvality - obilniny.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F02%3A00000021" target="_blank" >RIV/00027006:_____/02:00000021 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Genetické zdroje rostlin z hlediska potravinářské kvality - obilniny.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    K hodnocení potravinářské kvality genetických zdrojů obilnin jsou používány plodinové klasifikátory. Pro omezení vlivu půdních a klimatických podmínek slouží kontrolní odrůdy. Základními sledovanými ukazateli pekařských vlastností pšenice jsou obsah bílkovin a lepku, gluten index, hodnota sedimentace a číslo poklesu. Jako nepřímé ukazatele se využívají gluteninové markéry. Způsoby hodnocení ukazatelů potravinářské kvality i vyhodnocování výsledků jsou demonstrovány pomocí vlastních experimentálních výsledků.

  • Název v anglickém jazyce

    Plant genetic resources from the food quality point of view - cereals.

  • Popis výsledku anglicky

    Crop descriptor lists are used to evaluate food quality of cereals. To reduce the influence of soil and climate, check cultivars are used for a long time. Protein content, gluten content, gluten index, sedimentation value and falling number are the principak characters of wheat bread-making quality. Glutenin markers are used to evaluate bread-making quality of wheat grain. Own experiment results are used to demonstrate methods of food quality evaluation and assessment of the data obtained.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek z 10. semináře šlechtitelů "Šlechtění na potravinářskou kvalitu"

  • ISBN

    80-7157-594-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    35-44

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    29. 1. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku