Genetické zdroje rostlin z hlediska potravinářské kvality - obilniny.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F02%3A00000021" target="_blank" >RIV/00027006:_____/02:00000021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genetické zdroje rostlin z hlediska potravinářské kvality - obilniny.
Popis výsledku v původním jazyce
K hodnocení potravinářské kvality genetických zdrojů obilnin jsou používány plodinové klasifikátory. Pro omezení vlivu půdních a klimatických podmínek slouží kontrolní odrůdy. Základními sledovanými ukazateli pekařských vlastností pšenice jsou obsah bílkovin a lepku, gluten index, hodnota sedimentace a číslo poklesu. Jako nepřímé ukazatele se využívají gluteninové markéry. Způsoby hodnocení ukazatelů potravinářské kvality i vyhodnocování výsledků jsou demonstrovány pomocí vlastních experimentálních výsledků.
Název v anglickém jazyce
Plant genetic resources from the food quality point of view - cereals.
Popis výsledku anglicky
Crop descriptor lists are used to evaluate food quality of cereals. To reduce the influence of soil and climate, check cultivars are used for a long time. Protein content, gluten content, gluten index, sedimentation value and falling number are the principak characters of wheat bread-making quality. Glutenin markers are used to evaluate bread-making quality of wheat grain. Own experiment results are used to demonstrate methods of food quality evaluation and assessment of the data obtained.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z 10. semináře šlechtitelů "Šlechtění na potravinářskou kvalitu"
ISBN
80-7157-594-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
35-44
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
29. 1. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—