Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23314" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:#####314 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor
Popis výsledku v původním jazyce
Odrůdy všech důležitých plodin jsou nositeli jejich kvalitativních vlastností (nutričních, technologických, hygienických, atd.). Metody, kterými je možné charakterizovat odrůdu, její čistotu a pravost jsou velmi důležité pro kvalitu zemědělských produktůa potravin. Složení zásobnich proteinů v zrnech obilnin (prolaminy, gluteliny) a proteinů v hlízách brambor je určeno a vázáno geneticky specifickými lokusy a je tak možno s jejich pomoci charakterizovat konkrétní genotyp. Signální geny zásobních proteinů jsou spojeny v některých případech s geny ekonomicky důležitých vlastností a mohou sloužit jako jejich nepřímé markery. To je využíváno zejména u pšenice a ječmenů. Využitím těchto markerů je možné jednotlivé odrůdy charakterizovat s vysokou spolehlivostí. Pro tento účel je velice vhodnou metodou gelová elektroforéza těchto proteinů (SGE, PAGE, SDS-PAGE). Do katalogu proteinových genetických markerů (gliadiny, HMW - gluteniny, hordeiny) bylo přidáno 5 nových odrůd pšenice a 8 odrůd ječ
Název v anglickém jazyce
Utilization ofprotein markers at wheat and barley seed stock and potato planting
Popis výsledku anglicky
Cultivars of all important crops are bearers of their qualitative properties (nutritive, technological, hygienic etc.). The methods which can characterize cultivar identity, purity and trueness are very important for the quality of agricultural productsand foods. The composition of storage proteins of cereal grain (prolamins, glutelins) and potato tuber protein is conditioned and fixed genetically by specific loci and by this way the genotyp can be characterized. In addition the signal genes of storageproteins are linked in some cases with the genes of economically important properties and may also be the indirect markers ofthese traits. These facts are used mainly at wheat and barley. Using this criterion the variety can be characterized with high reliability. The gel electrophoresis ofthe mentioned proteins (SGE, P AGE, SDS-P AGE) is very suitable method for this purpose. New 5 wheat and 8 barley varieties were added to the catalogue of protein genetic markers (gliadins, HMW - gluten
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Vývoj metod objektivní identifikace zemědělských plodin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů z VII. odborného a vědeckého semináře Osivo a sadba
ISBN
80-213-0997-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
100-105
Název nakladatele
ČZU Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—