Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A%23%23%23%23%23314" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:#####314 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odrůdy všech důležitých plodin jsou nositeli jejich kvalitativních vlastností (nutričních, technologických, hygienických, atd.). Metody, kterými je možné charakterizovat odrůdu, její čistotu a pravost jsou velmi důležité pro kvalitu zemědělských produktůa potravin. Složení zásobnich proteinů v zrnech obilnin (prolaminy, gluteliny) a proteinů v hlízách brambor je určeno a vázáno geneticky specifickými lokusy a je tak možno s jejich pomoci charakterizovat konkrétní genotyp. Signální geny zásobních proteinů jsou spojeny v některých případech s geny ekonomicky důležitých vlastností a mohou sloužit jako jejich nepřímé markery. To je využíváno zejména u pšenice a ječmenů. Využitím těchto markerů je možné jednotlivé odrůdy charakterizovat s vysokou spolehlivostí. Pro tento účel je velice vhodnou metodou gelová elektroforéza těchto proteinů (SGE, PAGE, SDS-PAGE). Do katalogu proteinových genetických markerů (gliadiny, HMW - gluteniny, hordeiny) bylo přidáno 5 nových odrůd pšenice a 8 odrůd ječ

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization ofprotein markers at wheat and barley seed stock and potato planting

  • Popis výsledku anglicky

    Cultivars of all important crops are bearers of their qualitative properties (nutritive, technological, hygienic etc.). The methods which can characterize cultivar identity, purity and trueness are very important for the quality of agricultural productsand foods. The composition of storage proteins of cereal grain (prolamins, glutelins) and potato tuber protein is conditioned and fixed genetically by specific loci and by this way the genotyp can be characterized. In addition the signal genes of storageproteins are linked in some cases with the genes of economically important properties and may also be the indirect markers ofthese traits. These facts are used mainly at wheat and barley. Using this criterion the variety can be characterized with high reliability. The gel electrophoresis ofthe mentioned proteins (SGE, P AGE, SDS-P AGE) is very suitable method for this purpose. New 5 wheat and 8 barley varieties were added to the catalogue of protein genetic markers (gliadins, HMW - gluten

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Vývoj metod objektivní identifikace zemědělských plodin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů z VII. odborného a vědeckého semináře Osivo a sadba

  • ISBN

    80-213-0997-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    100-105

  • Název nakladatele

    ČZU Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku