Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakterizace vybraných registrovaných odrůd obilovin a brambor pomocí bílkovinných genetických markerů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A1396" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:1396 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakterizace vybraných registrovaných odrůd obilovin a brambor pomocí bílkovinných genetických markerů.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Různé modifikace gelové elektroforézy proteinů obilovin a brambor slouží k účelné identifikaci odrůd pšenice, ječmene a brambor. Byly vytvořeny katalogy elektroforetických spekter etalonových odrůd zmíněných komodit a tyto jsou pravidelně doplňovány a inovovány.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of some registered cereal and potato varieties using protein genetic markers.

  • Popis výsledku anglicky

    Cultivars of all important crops are bearers of their qualitative properties (nutritive, technological, hygienic etc.). The methods which can characterize cultivar identity, purity and trueness are very important for the quality of agricultural productsand foods. The composition of storage proteins of cereal grain (prolamins, glutelins) and potato tuber protein is conditioned and fixed genetically by specific loci and this way the genotyp can be characterized . In addition the signal genes of storage proteins are linked in some cases with the genes of economically important properties and may also be the indirect markers of these traits. These facts are used mainly at wheat and barley. Using this criterion the variety can be characterized with high reliability. The gel electrophoresis of the mentioned proteins (SGE, PAGE, SDS-PAGE) is very suitable method for this purpose. New 5 wheat and 8 barley varieties were added to the catalogue of protein genetic markers (gliadins, HMW ? gluten

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Vývoj metod objektivní identifikace zemědělských plodin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Kvalita rostlinné produkce: Současnost a perspektivy směrem k EU

  • ISBN

    80-86555-22-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    133-140

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku