Hodnocení bílkovinných frakcí jako biochemických markerů pro identifikaci odrůd pšenice špaldy (Triticum spelta L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A1588" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:1588 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of protein fractions as biochemical markers for identification of spelt wheat cultivars (Triticum spelta L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Four protein fractions: 1 ? albumins and globulins, 2 ? gliadins, 3 ? glutenins (extracted in NaOH), 4 ? glutenins (extracted in SDS) separated by SDS-PAGE were used as biochemical markers for evaluation of polymorphism level in three spelt wheat cultivars ? Hercule, Altgold a Rouquin, three new?breeders? spelt lines ? H92.27, H92.28 a M92.20 (originated from hybridisation between spelt and common wheat) and reference common wheat cultivar Brea. Electrophoretic phenotypes and zymograms were evaluated bymeans of digital image analysis and Nei and Li coefficient of similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of all four-marker systems showed differences between common wheat cultivar Brea and spelt cultivars andspelt breeders? lines. Also significant differences between old spelt cultivars (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders? lines were found. The reality of the mutual passing of protein fractions (gliadins and glutenins), base
Název v anglickém jazyce
Evaluation of protein fractions as biochemical markers for identification of spelt wheat cultivars (Triticum spelta L.)
Popis výsledku anglicky
Four protein fractions: 1 ? albumins and globulins, 2 ? gliadins, 3 ? glutenins (extracted in NaOH), 4 ? glutenins (extracted in SDS) separated by SDS-PAGE were used as biochemical markers for evaluation of polymorphism level in three spelt wheat cultivars ? Hercule, Altgold a Rouquin, three new?breeders? spelt lines ? H92.27, H92.28 a M92.20 (originated from hybridisation between spelt and common wheat) and reference common wheat cultivar Brea. Electrophoretic phenotypes and zymograms were evaluated bymeans of digital image analysis and Nei and Li coefficient of similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of all four-marker systems showed differences between common wheat cultivar Brea and spelt cultivars andspelt breeders? lines. Also significant differences between old spelt cultivars (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders? lines were found. The reality of the mutual passing of protein fractions (gliadins and glutenins), base
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA303%2F01%2F1380" target="_blank" >GA303/01/1380: Rozšíření spektra rostlinných produktů pro dietu při celiakii: alternativní zdroje, jejich testování a využití</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
49
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
99-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—