Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení bílkovinných frakcí jako biochemických markerů pro identifikaci odrůd pšenice špaldy (Triticum spelta L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F03%3A1588" target="_blank" >RIV/00027006:_____/03:1588 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of protein fractions as biochemical markers for identification of spelt wheat cultivars (Triticum spelta L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Four protein fractions: 1 ? albumins and globulins, 2 ? gliadins, 3 ? glutenins (extracted in NaOH), 4 ? glutenins (extracted in SDS) separated by SDS-PAGE were used as biochemical markers for evaluation of polymorphism level in three spelt wheat cultivars ? Hercule, Altgold a Rouquin, three new?breeders? spelt lines ? H92.27, H92.28 a M92.20 (originated from hybridisation between spelt and common wheat) and reference common wheat cultivar Brea. Electrophoretic phenotypes and zymograms were evaluated bymeans of digital image analysis and Nei and Li coefficient of similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of all four-marker systems showed differences between common wheat cultivar Brea and spelt cultivars andspelt breeders? lines. Also significant differences between old spelt cultivars (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders? lines were found. The reality of the mutual passing of protein fractions (gliadins and glutenins), base

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of protein fractions as biochemical markers for identification of spelt wheat cultivars (Triticum spelta L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Four protein fractions: 1 ? albumins and globulins, 2 ? gliadins, 3 ? glutenins (extracted in NaOH), 4 ? glutenins (extracted in SDS) separated by SDS-PAGE were used as biochemical markers for evaluation of polymorphism level in three spelt wheat cultivars ? Hercule, Altgold a Rouquin, three new?breeders? spelt lines ? H92.27, H92.28 a M92.20 (originated from hybridisation between spelt and common wheat) and reference common wheat cultivar Brea. Electrophoretic phenotypes and zymograms were evaluated bymeans of digital image analysis and Nei and Li coefficient of similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of all four-marker systems showed differences between common wheat cultivar Brea and spelt cultivars andspelt breeders? lines. Also significant differences between old spelt cultivars (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders? lines were found. The reality of the mutual passing of protein fractions (gliadins and glutenins), base

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA303%2F01%2F1380" target="_blank" >GA303/01/1380: Rozšíření spektra rostlinných produktů pro dietu při celiakii: alternativní zdroje, jejich testování a využití</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    99-105

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus