Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Methodological approach to evaluation of biochemical markers in spelt wheat (Triticum spelta L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F01%3A00002839" target="_blank" >RIV/60076658:12220/01:00002839 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Methodological approach to evaluation of biochemical markers in spelt wheat (Triticum spelta L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Esterase isozymes, proteins extracted in 2% glutathione buffer (separated in non denaturing PAGE system) and seed proteins separated in SDS page were used as biochemical markers for evaluation of polymorphysm level in three spelt wheat varieties, three breeders spelt lines (orig. from hybrids. between spelt and common wheat) and reference common wheat variety. Electrophoresis phenotypes and zymograms were evaluated by means of digital image analysis and Nei + Li coufficient if similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of three marker systems showed differences between common wheat variety Brea and spelt varieties and spelt breeders´ lines. Also significant differences between old spelt varieties (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders´ lines were found.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodological approach to evaluation of biochemical markers in spelt wheat (Triticum spelta L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Esterase isozymes, proteins extracted in 2% glutathione buffer (separated in non denaturing PAGE system) and seed proteins separated in SDS page were used as biochemical markers for evaluation of polymorphysm level in three spelt wheat varieties, three breeders spelt lines (orig. from hybrids. between spelt and common wheat) and reference common wheat variety. Electrophoresis phenotypes and zymograms were evaluated by means of digital image analysis and Nei + Li coufficient if similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of three marker systems showed differences between common wheat variety Brea and spelt varieties and spelt breeders´ lines. Also significant differences between old spelt varieties (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders´ lines were found.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA303%2F01%2F1380" target="_blank" >GA303/01/1380: Rozšíření spektra rostlinných produktů pro dietu při celiakii: alternativní zdroje, jejich testování a využití</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia agriculturae bohemica

  • ISSN

    582-2343

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    171-182

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus