Methodological approach to evaluation of biochemical markers in spelt wheat (Triticum spelta L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F01%3A00002839" target="_blank" >RIV/60076658:12220/01:00002839 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Methodological approach to evaluation of biochemical markers in spelt wheat (Triticum spelta L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Esterase isozymes, proteins extracted in 2% glutathione buffer (separated in non denaturing PAGE system) and seed proteins separated in SDS page were used as biochemical markers for evaluation of polymorphysm level in three spelt wheat varieties, three breeders spelt lines (orig. from hybrids. between spelt and common wheat) and reference common wheat variety. Electrophoresis phenotypes and zymograms were evaluated by means of digital image analysis and Nei + Li coufficient if similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of three marker systems showed differences between common wheat variety Brea and spelt varieties and spelt breeders´ lines. Also significant differences between old spelt varieties (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders´ lines were found.
Název v anglickém jazyce
Methodological approach to evaluation of biochemical markers in spelt wheat (Triticum spelta L.)
Popis výsledku anglicky
Esterase isozymes, proteins extracted in 2% glutathione buffer (separated in non denaturing PAGE system) and seed proteins separated in SDS page were used as biochemical markers for evaluation of polymorphysm level in three spelt wheat varieties, three breeders spelt lines (orig. from hybrids. between spelt and common wheat) and reference common wheat variety. Electrophoresis phenotypes and zymograms were evaluated by means of digital image analysis and Nei + Li coufficient if similarity was used to evaluate the relation of analysed genotypes. Entire evaluation of three marker systems showed differences between common wheat variety Brea and spelt varieties and spelt breeders´ lines. Also significant differences between old spelt varieties (Hercule, Altgold and Rouquin) and new spelt breeders´ lines were found.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA303%2F01%2F1380" target="_blank" >GA303/01/1380: Rozšíření spektra rostlinných produktů pro dietu při celiakii: alternativní zdroje, jejich testování a využití</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia agriculturae bohemica
ISSN
582-2343
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
171-182
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—