Identifikace odrůd ječmene pomocí zásobních a enzymatických proteinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A%23%23%23%23%23775" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:#####775 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace odrůd ječmene pomocí zásobních a enzymatických proteinů
Popis výsledku v původním jazyce
Organismy jsou reprezentovány různými variantami zásobních a enzymatických bílkovin. Tento jev bílkovinného polymorfismu je předpokladem využití bílkovin jako genetických markerů, kterých lze využít k identifikaci odrůd ječmene. K získání elektroforetických spekter standardních vzorků semen odrůd jarního a ozimého ječmene registrovaných v ČR byly použity a vzájemně porovnány čtyři postupy elektroforetické separace hordeinových a enzymatických bílkovin ječmene a sice postup elektroforézy ve škrobovémgelu(SGE) podle, postup doporučený mezinárodní organizací semenářské kontroly ISTA, tj. elektroforéza v polyakrylamidovém gelu (PAGE), která je zakotvená v ČSN 46 1085-2, dále metoda elektroforézy v polyakrylamidovém gelu v prostředí SDS (SDS-PAGE),doporučená mezinárodní organizací pro ochranu odrůd (UPOV,1994), alely esterázových lokusů Est 1, Est 2, Est 4 a Est 5 byly stanoveny v plotně polyakrylamidového gelu s tris-glycin pufrem při pH 8,3 ( Sýkorová,1996). Byla zhodnocena genetická str
Název v anglickém jazyce
Identification of barley varieties using storage and enzyme protein
Popis výsledku anglicky
Organisms are characterized by variants differing in the contents of storage proteins and enzymes. The phenomenon of protein polymorphism enables the utilization of proteins as genetic markers that can be used for the identification of the barley varieties. Four procedures for the electrophoretic separation of hordein coming from standard seed samples of barley varieties registered in the CR were used and compared, namely a) starch gel electrophoresis (SGE) according to the Czech State Standard; b) polyacrylamide gel electrophoresis recommended by the International Seed Testing Association (PAGE ISTA); c) SDS-PAGE for hordeins recommended by the Union for the Protection of New Varieties of Plants; and d) PAGE for the determination of alleles of esterase loci Est 1, Est 2, Est 4, Est.5. The genetic structure of barley varieties was evaluated.To evaluate the possibility of differentiation between identical varieties on the basis of the methods given above, the varieties have been include
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings Advances in molecular biology: Metods for genotype identification, plant breeding and product control
ISBN
80-86555-52-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
58
Strana od-do
0-57
Název nakladatele
VÚRV Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
3. 11. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—