Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace odrůd ječmene pomocí zásobních a enzymatických proteinů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A%23%23%23%23%23775" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:#####775 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace odrůd ječmene pomocí zásobních a enzymatických proteinů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Organismy jsou reprezentovány různými variantami zásobních a enzymatických bílkovin. Tento jev bílkovinného polymorfismu je předpokladem využití bílkovin jako genetických markerů, kterých lze využít k identifikaci odrůd ječmene. K získání elektroforetických spekter standardních vzorků semen odrůd jarního a ozimého ječmene registrovaných v ČR byly použity a vzájemně porovnány čtyři postupy elektroforetické separace hordeinových a enzymatických bílkovin ječmene a sice postup elektroforézy ve škrobovémgelu(SGE) podle, postup doporučený mezinárodní organizací semenářské kontroly ISTA, tj. elektroforéza v polyakrylamidovém gelu (PAGE), která je zakotvená v ČSN 46 1085-2, dále metoda elektroforézy v polyakrylamidovém gelu v prostředí SDS (SDS-PAGE),doporučená mezinárodní organizací pro ochranu odrůd (UPOV,1994), alely esterázových lokusů Est 1, Est 2, Est 4 a Est 5 byly stanoveny v plotně polyakrylamidového gelu s tris-glycin pufrem při pH 8,3 ( Sýkorová,1996). Byla zhodnocena genetická str

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of barley varieties using storage and enzyme protein

  • Popis výsledku anglicky

    Organisms are characterized by variants differing in the contents of storage proteins and enzymes. The phenomenon of protein polymorphism enables the utilization of proteins as genetic markers that can be used for the identification of the barley varieties. Four procedures for the electrophoretic separation of hordein coming from standard seed samples of barley varieties registered in the CR were used and compared, namely a) starch gel electrophoresis (SGE) according to the Czech State Standard; b) polyacrylamide gel electrophoresis recommended by the International Seed Testing Association (PAGE ISTA); c) SDS-PAGE for hordeins recommended by the Union for the Protection of New Varieties of Plants; and d) PAGE for the determination of alleles of esterase loci Est 1, Est 2, Est 4, Est.5. The genetic structure of barley varieties was evaluated.To evaluate the possibility of differentiation between identical varieties on the basis of the methods given above, the varieties have been include

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings Advances in molecular biology: Metods for genotype identification, plant breeding and product control

  • ISBN

    80-86555-52-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    58

  • Strana od-do

    0-57

  • Název nakladatele

    VÚRV Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    3. 11. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku