Charakterizace genotypů ovsa s využitím elektroforézy aveninů v polyakrylamidovém gelu (A-PAGE)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000483" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000483 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace genotypů ovsa s využitím elektroforézy aveninů v polyakrylamidovém gelu (A-PAGE)
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika uvádí postup elektroforetického stanovení prolaminových bílkovin (aveninů) ovsa metodou vertikální elektroforézy v deskách polyakrylamidového gelu. Část zásobních bílkovin rozpustných v 25 % vodném roztoku 2-chlorethanolu se po extrakci z endospermu zrna podrobí elektroforetické separaci při pH 3,2 při stabilizovaném napětí. Tím se zásobní bílkoviny rozdělí podle molekulové hmotnosti a podle povahy povrchového náboje. Poloha a intenzita proteinových zón v elektroforeogramu odpovídá genetické konstituci materiálu a je pro něj charakteristická. Jedná se o modifikovanou standardní referenční metodu doporučenou organizací ISTA (International Seed Testing Association) pro identifikaci odrůd pšenice a ječmene pomocí elektroforézy v polyakrylamidovémgelu, ze které vychází také ČSN 461085-2 (Pšenice obecná a ječmen ? Stanovení odrůdové pravosti a odrůdové čistoty ? Část 2: Elektroforéza bílkovin v polyakrylamidovém gelu (A-PAGE).
Název v anglickém jazyce
Characterisation of oat genotypes using electrophoresis of avenins in polyacrylamide gel (A-PAGE)
Popis výsledku anglicky
The methodology describes a procedure of electrophoretic determination of prolamin proteins (avenins) in oats using vertical electrophoresis in polyacrylamide gel. After extraction from grain endosperm, part of storage proteins soluble in 25% aqueous solution of 2-chlorethanol is subjected to electrophoretic separation at pH 3.2 and stabilized voltage. In this way, storage proteins are separated depending on molecular weight and character of surface charge. Position and intensity of protein zones in electrophoreogram correspond to genetic constitution of the material and are characteristic of it. It is a modified standard reference method recommended by the ISTA (International Seed Testing Association) for the identification of wheat and barley varieties in polyacrylamide gel, which is also a basis of Czech national standard ČSN 461085-2 (Common wheat and barley ? Determination of variety trueness and variety purity ? Part 2: Electrophoresis of protein in polyacrylamide gel (A-Page).
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46065" target="_blank" >1G46065: Zvýšení uživatelské hodnoty a efektivity práce s kolekcemi genetických zdrojů jarní pšenice, ovsa a ozimého ječmene.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
PAGE
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Metodika určuje postup elektroforetického stanovení prolaminových bílkovin (aveninů) ovsa metodou vertikální elektroforézy v deskách polyakrylamidového gelu.
Ekonomické parametry
Okamžitý ekonomický přínos vyplývá z použití metodiky pro kontrolu pravosti deklarované odrůdy a při určení čistoty a homogenity osiva.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství České republiky, odbor rostlinných komodit
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů