Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace odrůd ječmene pomocí zásobních a enzymatických proteinů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F04%3A2411" target="_blank" >RIV/00027006:_____/04:2411 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Identification of barley varieties using storage and enzyme protein

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Organisms are characterized by variants differing in the contents of storage proteins and enzymes. The phenomenon of protein polymorphism enables the utilization of proteins as genetic markers that can be used for the identification of the barley varieties. Four procedures for the electrophoretic separation of hordein coming from standard seed samples of barley varieties registered in the CR were used and compared, namely a) starch gel electrophoresis (SGE) according to the Czech State Standard; b) polyacrylamide gel electrophoresis recommended by the International Seed Testing Association (PAGE ISTA); c) SDS-PAGE for hordeins recommended by the Union for the Protection of New Varieties of Plants; and d) PAGE for the determination of alleles of esterase loci Est 1, Est 2, Est 4, Est.5. The genetic structure of barley varieties was evaluated.To evaluate the possibility of differentiation between identical varieties on the basis of the methods given above, the varieties have been include

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of barley varieties using storage and enzyme protein

  • Popis výsledku anglicky

    Organisms are characterized by variants differing in the contents of storage proteins and enzymes. The phenomenon of protein polymorphism enables the utilization of proteins as genetic markers that can be used for the identification of the barley varieties. Four procedures for the electrophoretic separation of hordein coming from standard seed samples of barley varieties registered in the CR were used and compared, namely a) starch gel electrophoresis (SGE) according to the Czech State Standard; b) polyacrylamide gel electrophoresis recommended by the International Seed Testing Association (PAGE ISTA); c) SDS-PAGE for hordeins recommended by the Union for the Protection of New Varieties of Plants; and d) PAGE for the determination of alleles of esterase loci Est 1, Est 2, Est 4, Est.5. The genetic structure of barley varieties was evaluated.To evaluate the possibility of differentiation between identical varieties on the basis of the methods given above, the varieties have been include

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3050" target="_blank" >QF3050: Vývoj metod objektivní identifikace zemědělských plodin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Palackianae Olomucensis (Chemica)

  • ISSN

    0232-0061

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2004

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    169-170

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus