Variabilita sekvencí aliin lyasy klonů česneku (Allium sativum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F06%3A1803" target="_blank" >RIV/00027006:_____/06:1803 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sequence variability of Alliin lyase from garlic (Allium sativum L.) clones
Popis výsledku v původním jazyce
Plants of the genus Alliums gain their characteristic taste and odor from compounds containing several sulfur atoms. A prominent role in both traditional medicine and interhuman relationships accounts to garlic. Garlic (Allium sativum L.) is well-know vegetable. The key enzymatic reaction preceding the generation of the smells is the production of a chemically reactive sulfenic acid which then spontaneously reacts to form healt promoting substances. Alliinase is the key enzyme to be involved, with fullname S-alk(en)yl-L-cysteine sulfoxide lyase. The garlic enzyme cleaves S-allyl-L-cysteine sulfoxide in a beta-elimination- deamination reaction. Although importance of the enzyme, up to now no complete genomic DNA sequence is available in the public databases. cDNA sequences are accessible only. We designed primers and amplified whole genomic sequences from different clones of garlic representing basic morphological types - bolting, semi-bolted and non bolting types, Czech germplasm and
Název v anglickém jazyce
Sequence variability of Alliin lyase from garlic (Allium sativum L.) clones
Popis výsledku anglicky
Plants of the genus Alliums gain their characteristic taste and odor from compounds containing several sulfur atoms. A prominent role in both traditional medicine and interhuman relationships accounts to garlic. Garlic (Allium sativum L.) is well-know vegetable. The key enzymatic reaction preceding the generation of the smells is the production of a chemically reactive sulfenic acid which then spontaneously reacts to form healt promoting substances. Alliinase is the key enzyme to be involved, with fullname S-alk(en)yl-L-cysteine sulfoxide lyase. The garlic enzyme cleaves S-allyl-L-cysteine sulfoxide in a beta-elimination- deamination reaction. Although importance of the enzyme, up to now no complete genomic DNA sequence is available in the public databases. cDNA sequences are accessible only. We designed primers and amplified whole genomic sequences from different clones of garlic representing basic morphological types - bolting, semi-bolted and non bolting types, Czech germplasm and
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Workshop Proceedings COST 924 "From Plant to Human Genes"
ISBN
80-86555-99-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
38-41
Název nakladatele
VÚRV Praha
Místo vydání
VÚRV Praha
Místo konání akce
VÚRV Praha
Datum konání akce
27. 11. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—