Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Centrifugační vaznost mouky - efektivní metoda stanovení pekařské kvality pšenice pro šlechtění

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2043" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2043 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Centrifugační vaznost mouky - efektivní metoda stanovení pekařské kvality pšenice pro šlechtění

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce byla zaměřena na optimalizaci a posouzení predikční schopnosti centrifugační vaznosti (CWA) mouky pšenice v porovnání se standardně používaným farinografickým stanovení vaznosti a možnosti predikce tohoto parametru pomocí NIR spektroskopické metody. Vztahy mezi farinografickým a centrifugačním stanovením vykazovaly vysoký korelační koeficient 0,97. Obdobně těsný vztah byl zaznamenán mezi CWA metodou a možnosti její predikce pomocí NIR spektroskopu. Lze konstatovat, že vaznost mouky lze s vysokou mírou spolehlivosti predikovat jak centrifugační metodou tak pomocí NIR metod a získaný regresní model umožňuje orientační predikci farinografické vaznosti na podkladě hodnot zjištěných metodou CWA resp. NIR spektroskopickou analýzou

  • Název v anglickém jazyce

    Centrifuge Water Absorption of Flour ? Effective Method of Determination of Wheat Baking Quality for Breeding

  • Popis výsledku anglicky

    The study was aimed on optimalization and evaluation of relations between centrifuge water absorption of a wheat flour and standard used farinograph water absorption. The prediction possibilities of these parameters by the help of NIR spectroscopy analysis were verified as well. Relations between CWA and farinograph water absorption showed high close correlation coefficient 0.97. A similarly close relation was detected between CWA application and NIR spectroscopy prediction. It?s possible to accept theopinion that farinograph water absorption of a flour can be reliably predicted by CWA and NIR spectroscopy methods as well. The calculated regression model enabled screening prediction of farinograph water absorption of a flour in context of detected values of CWA or NIR analyses. ___________________________________________________________________________

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů

  • ISBN

    80-86908-04-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    0-0

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko

  • Místo vydání

    Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troub

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku