Centrifugační vaznost mouky - efektivní metoda stanovení pekařské kvality pšenice pro šlechtění
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2043" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2043 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Centrifugační vaznost mouky - efektivní metoda stanovení pekařské kvality pšenice pro šlechtění
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na optimalizaci a posouzení predikční schopnosti centrifugační vaznosti (CWA) mouky pšenice v porovnání se standardně používaným farinografickým stanovení vaznosti a možnosti predikce tohoto parametru pomocí NIR spektroskopické metody. Vztahy mezi farinografickým a centrifugačním stanovením vykazovaly vysoký korelační koeficient 0,97. Obdobně těsný vztah byl zaznamenán mezi CWA metodou a možnosti její predikce pomocí NIR spektroskopu. Lze konstatovat, že vaznost mouky lze s vysokou mírou spolehlivosti predikovat jak centrifugační metodou tak pomocí NIR metod a získaný regresní model umožňuje orientační predikci farinografické vaznosti na podkladě hodnot zjištěných metodou CWA resp. NIR spektroskopickou analýzou
Název v anglickém jazyce
Centrifuge Water Absorption of Flour ? Effective Method of Determination of Wheat Baking Quality for Breeding
Popis výsledku anglicky
The study was aimed on optimalization and evaluation of relations between centrifuge water absorption of a wheat flour and standard used farinograph water absorption. The prediction possibilities of these parameters by the help of NIR spectroscopy analysis were verified as well. Relations between CWA and farinograph water absorption showed high close correlation coefficient 0.97. A similarly close relation was detected between CWA application and NIR spectroscopy prediction. It?s possible to accept theopinion that farinograph water absorption of a flour can be reliably predicted by CWA and NIR spectroscopy methods as well. The calculated regression model enabled screening prediction of farinograph water absorption of a flour in context of detected values of CWA or NIR analyses. ___________________________________________________________________________
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění, ochraně rostlin a zpracování produktů
ISBN
80-86908-04-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko
Místo vydání
Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troub
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—