Vztahy mezi mlynářskými a pekařskými vlastnostmi odrůd pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F06%3A00016465" target="_blank" >RIV/60461373:22330/06:00016465 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Correlation between Milling and Baking Parameters of Wheat Varieties
Popis výsledku v původním jazyce
The milling and baking parameters of flours from foreign and Czech varieties were determined and related to milling and baking performance by correlation analysis. Twenty samples of wheat from the international breeding test CIMMYT (harvest year 2003) were used. Standard milling test at CD1 auto mill confirmed expressive different milling parameters of single varieties. Rheological properties of flours in dough were assessed at farinograph, extensigraph, fermentograph SJA, maturograph and oven spring apparatus. Baking test was also performed. Significant correlation was obtained between the milling parameters, grain hardness, flour water absorption and specific bread volume. The strongest correlation was found between water absorption and yield of semolina (r = 0,79); fermentograph gases volume and yield of semolina (r = 0,89), farinograph water absorption (r = 0,76), kernel hardness (r = 0,77); specific bread volume and flour protein content (r = 0,57), the yield of semolina (r = 0,57
Název v anglickém jazyce
Correlation between Milling and Baking Parameters of Wheat Varieties
Popis výsledku anglicky
The milling and baking parameters of flours from foreign and Czech varieties were determined and related to milling and baking performance by correlation analysis. Twenty samples of wheat from the international breeding test CIMMYT (harvest year 2003) were used. Standard milling test at CD1 auto mill confirmed expressive different milling parameters of single varieties. Rheological properties of flours in dough were assessed at farinograph, extensigraph, fermentograph SJA, maturograph and oven spring apparatus. Baking test was also performed. Significant correlation was obtained between the milling parameters, grain hardness, flour water absorption and specific bread volume. The strongest correlation was found between water absorption and yield of semolina (r = 0,79); fermentograph gases volume and yield of semolina (r = 0,89), farinograph water absorption (r = 0,76), kernel hardness (r = 0,77); specific bread volume and flour protein content (r = 0,57), the yield of semolina (r = 0,57
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
439-445
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—