Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vztahy mezi mlynářskými a pekařskými vlastnostmi odrůd pšenice

Popis výsledku

Mlynářské a pekařské vlastnosti českých a zahraničních odrůd potravinářské pšenice z mezinárodního pokusu CIMMYT byly posuzovány korelační analýzou.Statisticky průkazné závislosti byly zjištěny mezi mlýnskými charakteristikami, tvrdostí zrna, vazností vody a měrným objemem pečiva. Také významné vztahy jsou mezi objemem kvasných plynů a výtěžností krupic (r=0,89), objemem pečiva a obsahem bílkovin mouky. Maturografická pružnost a objem těsta při fermentaci vykázaly nejvíce významných vztahů k dalším jakostním znakům.

Klíčová slova

correlationdough rheologymiling and baking parameterswheat flour

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Correlation between Milling and Baking Parameters of Wheat Varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The milling and baking parameters of flours from foreign and Czech varieties were determined and related to milling and baking performance by correlation analysis. Twenty samples of wheat from the international breeding test CIMMYT (harvest year 2003) were used. Standard milling test at CD1 auto mill confirmed expressive different milling parameters of single varieties. Rheological properties of flours in dough were assessed at farinograph, extensigraph, fermentograph SJA, maturograph and oven spring apparatus. Baking test was also performed. Significant correlation was obtained between the milling parameters, grain hardness, flour water absorption and specific bread volume. The strongest correlation was found between water absorption and yield of semolina (r = 0,79); fermentograph gases volume and yield of semolina (r = 0,89), farinograph water absorption (r = 0,76), kernel hardness (r = 0,77); specific bread volume and flour protein content (r = 0,57), the yield of semolina (r = 0,57

  • Název v anglickém jazyce

    Correlation between Milling and Baking Parameters of Wheat Varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The milling and baking parameters of flours from foreign and Czech varieties were determined and related to milling and baking performance by correlation analysis. Twenty samples of wheat from the international breeding test CIMMYT (harvest year 2003) were used. Standard milling test at CD1 auto mill confirmed expressive different milling parameters of single varieties. Rheological properties of flours in dough were assessed at farinograph, extensigraph, fermentograph SJA, maturograph and oven spring apparatus. Baking test was also performed. Significant correlation was obtained between the milling parameters, grain hardness, flour water absorption and specific bread volume. The strongest correlation was found between water absorption and yield of semolina (r = 0,79); fermentograph gases volume and yield of semolina (r = 0,89), farinograph water absorption (r = 0,76), kernel hardness (r = 0,77); specific bread volume and flour protein content (r = 0,57), the yield of semolina (r = 0,57

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Engineering

  • ISSN

    0260-8774

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    77

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    439-445

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2006