Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Water absorption of wheat flour – comparison of direct and indirect methods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43925457" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43925457 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.ptfos.unios.hr/novicjfst/wp-content/uploads/2024/01/CJFST.2023.15.2.04.pdf" target="_blank" >http://www.ptfos.unios.hr/novicjfst/wp-content/uploads/2024/01/CJFST.2023.15.2.04.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17508/CJFST.2023.15.2.04" target="_blank" >10.17508/CJFST.2023.15.2.04</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Water absorption of wheat flour – comparison of direct and indirect methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    For comparison of three methods for evaluation of water absorption, set of 44 flour samples of the Czech food wheat was collected from harvest year 2021. Food wheat was represented by 23 items from standard maturity collection ‘S2’ and 21 items of early maturity collection ‘VR2’. All flour samples were obtained using a laboratory mill, and were characterised by ash and protein content (0.50-0.63% and 10.55-14.75%, respectively). The water absorption was evaluated using of standard direct procedure on the Farinograph-TS (from 55.7% to 63.2% on flour weight) and by two indirect procedures – as a NIR spectroscopy and with the help of the centrifuge (ranges 60.1-67.1% and 67.6-77.2%). Between S2 and VR2 subgroups by ANOVA, no significant difference was found in all qualitative parameters (P = 95%). According to the mentioned scales for both indirect determinations of water absorption, prediction of the standard farinograph water absorption was more accurate by the NIR technique (minimal and maximal pair differences 1.01 and 6.86 percent points, in contrast to 1.78 and 14.87 percent points for the centrifuge method). Linear regression confirmed the primary importance of protein content for water absorption, but at the same time, the ash portion of could not be omitted, too.

  • Název v anglickém jazyce

    Water absorption of wheat flour – comparison of direct and indirect methods

  • Popis výsledku anglicky

    For comparison of three methods for evaluation of water absorption, set of 44 flour samples of the Czech food wheat was collected from harvest year 2021. Food wheat was represented by 23 items from standard maturity collection ‘S2’ and 21 items of early maturity collection ‘VR2’. All flour samples were obtained using a laboratory mill, and were characterised by ash and protein content (0.50-0.63% and 10.55-14.75%, respectively). The water absorption was evaluated using of standard direct procedure on the Farinograph-TS (from 55.7% to 63.2% on flour weight) and by two indirect procedures – as a NIR spectroscopy and with the help of the centrifuge (ranges 60.1-67.1% and 67.6-77.2%). Between S2 and VR2 subgroups by ANOVA, no significant difference was found in all qualitative parameters (P = 95%). According to the mentioned scales for both indirect determinations of water absorption, prediction of the standard farinograph water absorption was more accurate by the NIR technique (minimal and maximal pair differences 1.01 and 6.86 percent points, in contrast to 1.78 and 14.87 percent points for the centrifuge method). Linear regression confirmed the primary importance of protein content for water absorption, but at the same time, the ash portion of could not be omitted, too.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Croatian Journal of Food Science and Technology

  • ISSN

    1847-3466

  • e-ISSN

    1848-9923

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HR - Chorvatská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    163-172

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus