Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2044" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2044 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti a kvalita detekce obsahu celkového škrobu v zrnu ozimé pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
V souvislosti s deklarovaným programem vlády na výrobu bioetanolu a jeho přidáváním do pohonných hmot na úroveň 5,75% v roce 2010 dle závazné celoevropské směrnice 2003/30/EC, bude přesná a spolehlivá detekce škrobu klíčovým faktorem ocenění suroviny prozemědělce a pro lihovary významným predikčním faktorem výtěžnosti bioethanolu. Oceňování resp. srážky a bonifikace při výkupu obilovin pro produkci biolihu jsou smluvně realizovány na základě obsahu škrobu resp. jeho změn v sušině zrna a to obecně na úrovni plus/mínus 1% (v některých případech i níže) od požadovaného obsahu. Z přímých referenčních stanovení obsahu celkového škrobu jsou v ČR normovány dvě metody: 1- Stanovení škrobu polarimetricky ČSN 467092/21 (1986) resp. ČSN 56 0512-16 (1995) a 2- Enzymatické stanovení škrobu ČSN EN ISO 15914 (2005). V roce 1998 vyšla ještě česká verze evropské normy o stanovení škrobu polarimetrickou metodou dle Ewerse - ČSN EN ISO 10520. Nepřímé metody reprezentuje možnost predikce škrobů pomocí bl
Název v anglickém jazyce
Reliability and Detection Possibilities of Starch Content in Grain of Winter Wheat
Popis výsledku anglicky
In consequence of declare program of Czech government for bio-ethanol production and its addition to fuels, the correct and reliable starch content detection in wheat grains will play key role for wheat pricing and efficient bio-ethanol production. Threemethods (Ewers polarimetric method, rapid enzymatic method ? f. Megazyme and NIR spectroscopy) were used for starch prediction of selected set of 32 wheat varieties. The highest standard error of starch content prediction (2.26%) was found between NIR 6500 spectroscope and enzymatic method. The highest level of starch content variability was detected by enzymatic method. On the contrary both tested NIR spectrometer systems (NIRS 6500 and Antaris II) showed the lowest variability in starch content. Slight differences of starch content were found between two independent laboratories using Ewers polarimetric method as well.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů
ISBN
978-80-86238-30-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
16. 11. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—