Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy, technologie pěstování a lokality na produkci škrobu a bioethanolu u vybraných odrůd pšenice seté

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2269" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2269 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/27184145:_____/09:0R000099

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odrůdy, technologie pěstování a lokality na produkci škrobu a bioethanolu u vybraných odrůd pšenice seté

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce je zaměřena na nepotravinářské využití pšenice s důrazem pro produkci škrobu a bioethanolu. Po prvním roce řešení, do kterého bylo zařazeno sedm odrůd pšenice seté (Barroko (A), Biscay (C), Cubus (A), Florett (C), Ilias (A-E), Meritto (B) a Rheia (B)) pěstovaných při dvou různých technologiích zpracování půdy (minimální s orbou do 0,22 m, resp. minimální zpracování do 0,1 m resp.), dvou intenzitách výživy a ochrany rostlin a na dvou lokalitách (Praha Ruzyně a Chrášťany u Rakovníka), byla zjištěna významná závislost výtěžnosti bioethanolu z jednotky plochy na lokalitě, odrůdě i technologii pěstování. Nižší intenzita pěstování (nižší hnojení N, bez aplikace fungicidů a morforegulátorů růstu) s konvenčním zpracováním půdy vedly na obou lokalitách k vyššímu podílu obsahu škrobu v zrně a tím vyšší výtěžnosti bioethanolu na sušinu zrna. Navzdory nižší efektivitě výtěžnosti škrobu a bioethanolu při zvýšené úrovni hnojení i ošetření porostů došlo při tomto způsobu pěstování k průkaz

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Variety, Crop Management and Locality on Starch and Bio-ethanol Production in Selected Common Wheat Varieties

  • Popis výsledku anglicky

    ?Effect of Variety, Crop Management and Locality on Starch and Bio-ethanol Production in Selected Common Wheat Varieties?. Study was aimed at nonfood utilization of common wheat for starch and bio-ethanol production. There were evaluated impacts of sevenwinter wheat varieties (Barroko (A), Biscay (C), Cubus (A), Florett (C), Ilias (A-E), Meritto (B) a Rheia (B)), two different localities (Prague Ruzyně and Chrášťany u Rakovníka) and combination of conventional and minimal tillage (depth 0.22 m and 0.1m respectively) and two levels of crop management in 2006. Significant differences of starch and bio-ethanol yield per hectare were found among localities, varieties and crop management as well. Lower cultivation intensity (lower nitrogen fertilization without fungicides and growth regulators) with conventional tillage increased starch content and bio-ethanol production per unit of grain dry matter. In spite of lower starch and bio-ethanol production efficiency in conditions of higher cu

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    123

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    379-382

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus