Vliv odrůdy, technologie pěstování a lokality na produkci škrobu a bioethanolu u vybraných odrůd pšenice seté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F07%3A2269" target="_blank" >RIV/00027006:_____/07:2269 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/27184145:_____/09:0R000099
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv odrůdy, technologie pěstování a lokality na produkci škrobu a bioethanolu u vybraných odrůd pšenice seté
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce je zaměřena na nepotravinářské využití pšenice s důrazem pro produkci škrobu a bioethanolu. Po prvním roce řešení, do kterého bylo zařazeno sedm odrůd pšenice seté (Barroko (A), Biscay (C), Cubus (A), Florett (C), Ilias (A-E), Meritto (B) a Rheia (B)) pěstovaných při dvou různých technologiích zpracování půdy (minimální s orbou do 0,22 m, resp. minimální zpracování do 0,1 m resp.), dvou intenzitách výživy a ochrany rostlin a na dvou lokalitách (Praha Ruzyně a Chrášťany u Rakovníka), byla zjištěna významná závislost výtěžnosti bioethanolu z jednotky plochy na lokalitě, odrůdě i technologii pěstování. Nižší intenzita pěstování (nižší hnojení N, bez aplikace fungicidů a morforegulátorů růstu) s konvenčním zpracováním půdy vedly na obou lokalitách k vyššímu podílu obsahu škrobu v zrně a tím vyšší výtěžnosti bioethanolu na sušinu zrna. Navzdory nižší efektivitě výtěžnosti škrobu a bioethanolu při zvýšené úrovni hnojení i ošetření porostů došlo při tomto způsobu pěstování k průkaz
Název v anglickém jazyce
Effect of Variety, Crop Management and Locality on Starch and Bio-ethanol Production in Selected Common Wheat Varieties
Popis výsledku anglicky
?Effect of Variety, Crop Management and Locality on Starch and Bio-ethanol Production in Selected Common Wheat Varieties?. Study was aimed at nonfood utilization of common wheat for starch and bio-ethanol production. There were evaluated impacts of sevenwinter wheat varieties (Barroko (A), Biscay (C), Cubus (A), Florett (C), Ilias (A-E), Meritto (B) a Rheia (B)), two different localities (Prague Ruzyně and Chrášťany u Rakovníka) and combination of conventional and minimal tillage (depth 0.22 m and 0.1m respectively) and two levels of crop management in 2006. Significant differences of starch and bio-ethanol yield per hectare were found among localities, varieties and crop management as well. Lower cultivation intensity (lower nitrogen fertilization without fungicides and growth regulators) with conventional tillage increased starch content and bio-ethanol production per unit of grain dry matter. In spite of lower starch and bio-ethanol production efficiency in conditions of higher cu
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
123
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
379-382
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—