Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt deoxynivalenolu v zrnu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000227" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000227 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/08:#0000549

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of deoxynivalenol in Czech grain

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A survey of deoxynivalenol (DON) content in cereals indended for human consumption was carried out in the Czech Republic over a sven-year period (2000-2006). Wheat, barley and rye samples of harvested cereals were collected directly from farmers where the selection was based on sample origin. In wheat, randomly sampled spikes and risk samples selected on the basis of visually scabby kernels were also analysed. An immunochemical method, ELISA, was used for abnalysis. the maximum limit, according to Commission Regulation (EC) No. 1881/2006, for DON content (1,250 mg/kg) in unprocessed cereals for human nutrition was exceeded in random samples of wheat in 3,5% out of 345 analysed samples, of barley in 1,6 % out of 498 analysed samples, and there were no samples of rye (out of 113) exceeding this limit. Highly significant effects of year, sample origin, and prededing crop on the DON content were found.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of deoxynivalenol in Czech grain

  • Popis výsledku anglicky

    A survey of deoxynivalenol (DON) content in cereals indended for human consumption was carried out in the Czech Republic over a sven-year period (2000-2006). Wheat, barley and rye samples of harvested cereals were collected directly from farmers where the selection was based on sample origin. In wheat, randomly sampled spikes and risk samples selected on the basis of visually scabby kernels were also analysed. An immunochemical method, ELISA, was used for abnalysis. the maximum limit, according to Commission Regulation (EC) No. 1881/2006, for DON content (1,250 mg/kg) in unprocessed cereals for human nutrition was exceeded in random samples of wheat in 3,5% out of 345 analysed samples, of barley in 1,6 % out of 498 analysed samples, and there were no samples of rye (out of 113) exceeding this limit. Highly significant effects of year, sample origin, and prededing crop on the DON content were found.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    World Mycotoxin Journal

  • ISSN

    1875-0710

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus