Fuzáriové mykotoxiny a patogeny rodu Fusarium v obilninách sklizně 2008
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F09%3A%230000456" target="_blank" >RIV/25328859:_____/09:#0000456 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fuzáriové mykotoxiny a patogeny rodu Fusarium v obilninách sklizně 2008
Popis výsledku v původním jazyce
Na obsah mykotoxinu DON byly analyzovány vzorky pšenice, ječmene a žita z ČR, určené pro potravinářské využití. U pšenice byl hodnocen také výskyt ZEA. Hodnoty byly porovnány s legislativním limitem pro potravinářské obiloviny podle nařízení Komise (ES)1881/2006, tj. pro DON 1250 ?g/kg a pro ZEA 100 ?g/kg. Ze souboru 1035 vzorků pšenice bylo pro analýzu DON vybráno na základě obsahu viditelně fuzariózních zrn 105 vzorků. Pozitivní obsah DON byl zjištěn u 51 vzorků, nadlimitní u 20 vzorků. Nejvyšší hodnota DON u pšenice činila 4543 ?g/kg. Limit pro obsah ZEA byl překročen u 6 vzorků, maximální obsah (204 ?g/kg) byl zjištěn u vzorku s obsahem DON 2818 ?g/kg. Ze souboru 422 vzorků sladovnického ječmene bylo na obsah DON analyzováno náhodně vybraných 50. 5mělo obsah DON nad 500 ?g/kg a 1 přesáhl platný limit. Maximální zjištěná hodnota činila 3710 ?g/kg. Žádný vzorek žita nepřekročil maximální limit. Nejčastěji se vyskytujícím druhem na pšenici bylo v roce 2008 F. graminearum, na ječmeni
Název v anglickém jazyce
Fusarium mycotoxins and pathogens in cereals from the 2008 harvest
Popis výsledku anglicky
Samples of wheat, barley and rye for food use were collected from various regions of the Czech Republic and analyzed for the content of DON. Wheat samples were also screened for ZEA occurrence. Mycotoxin levels were compared with limits according to Commission Regulation (EC) 1881/2006 being 1250 ?g/kg for DON and 100 ?g/kg for ZEA. Among 1035 wheat samples, 105 were selected for DON analysis based on the presence of visually scabby kernels. Positive content of DON was determined in 51 samples, contentexceeding the limit in 20 samples with the highest value of 4543 ?g/kg. The limit for ZEA in wheat was exceeded in four samples with maximum content of 204 ?g/kg. Out of 422 samples of malting barley, 50 randomly selected samples were analyzed for DON. Five samples contained more than 500 ?g/kg and one exceeded the limit. The maximum value was 3710 ?g/kg. None of the rye samples exceeded the limit for food cereals. In 2008, the most frequent species was F. graminearum on wheat and F. poa
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—