Sklizeň obilovin 2007 z hlediska obsahu mykotoxinů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000340" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000340 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sklizeň obilovin 2007 z hlediska obsahu mykotoxinů
Popis výsledku v původním jazyce
Byl hodnocen obsah některých fuzáriových mykotoxinů v obilovinách sklizených v roce 2007. Hodnoty byly porovnávány v platnou legislativou. Ze souboru 1090 vzorků potravinářské pšenice bylo pro analýzu DON vybráno cíleným způsobem na základě obsahu viditelně fuzariózních zrn 100 vzorků. Nejvyšší nalezená hodnota DON činila 20,292 mg/kg, u 36 vzorků byl překročen platný limit pro DON v potravinářských obilovinách (1,250 mg/kg) podle nařízení Komise (ES) 1881/2006. Předplodina kukuřice zvyšovala riziko nadlimitního výskytu DON. Ze souboru 440 vzorků sladovnického ječmene z celé ČR bylo na analýzy DON náhodným výběrem vybráno 50 vzorků. Maximální zjištěná hodnota činila 1,793 mg/kg, 4 vzorky přesáhly limit. Ze souboru 93 vzorků žita bylo na obsah DON analyzováno 20 vzorků, maximální hodnota činila 0,611 mg/kg. Na obsah DON, zearalenonu a fumonisinů bylo analyzováno 37 vzorků kukuřice. Obsah všech sledovaných mykotoxinů byl v kukuřici nízký a nepřesáhl platné limity pro potravinářské využit
Název v anglickém jazyce
The harvest in 2007 with regard to mycotoxin content
Popis výsledku anglicky
Contents of some Fusarium mycotoxins in cereals harvested in 2007 were evaluated. The levels were compared with the valid legislation. Out of 1090 samples of bread wheat, 100 samples were selected for DON quantitative analysis based on the content of visually scabby kernels. The highest level of DON was 20.292 mg/kg and the valid limit for DON in food cereals (1.250 mg/kg according to Commission Regulation (EC) 1881/2006) was exceeded in 36 samples. Out of a set of 440 samples of malting barley from theentire country, 50 samples were randomly selected for DON analyses. A maximum determined level was 1.793 mg/kg and the valid limit was exceeded in four samples. Out of a set of 93 samples of rye, 20 samples were analyzed for DON; a maximum level was 0.611 mg/kg. Thirty-seven samples of maize were analyzed for the content of DON, zearalenone (ZEA) and fumonisins. The content of all the examined mycotoxins in maize was low and did not exceed valid limits for food use.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—