Limity EU pro obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách a situace v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000001" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Limity EU pro obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách a situace v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Kromě technologické jakosti obilovin je stále častěji zohledňováno také hledisko zdravotní nezávadnosti a to zejména obsah mykotoxinů. V našich klimatických podmínkách jsou v obilovinách hlavními polními producenty mykotoxinů patogeny rodu Fusarium, mezijejichž toxické produkty patří např. deoxynivalenol (DON), nivalenol, T-2 a HT-2 toxin, zearalenon a mnoho dalších. Maximální hodnota obsahu deoxynivalenolu v návrhu nařízení, které bude platit v rámci celé EU, je pro DON 1,25 mg/kg (ppm) a pro zearalenon 0,1 mg/kg (ppm). V článku jsou shrnuty výsledky průzkumu ze sklizňových let 2003-2004, kdy byl hodnocen obsah těchto mykotoxinů v nezpracovaném obilí. V roce 2003 by navrhovaný limit překročilo 1,6 % vzorků, v roce 2004 3,3 %. Základem pro vyprodukování zdravotně nezávadné a kvalitní obiloviny je eliminace výskytu klasových fuzárií v porostech.
Název v anglickém jazyce
EU limits for Fusarium mycotoxins content in cereals and the state in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Besides technological quality of cereals, health safety and particularly mycotoxin content are gaining greater importance. Under our climatic conditions, main field producers of mycotoxins in cereals are pathogens of the genus Fusarium with toxic products, such as deoxynivalenol (DON), nivalenol, T-2 and HT-2 toxin, zearalenone and many others. A maximum level of deoxynivalenol content given by a regulation proposal, which will be valid in the EU, is 1.25 mg/kg (ppm) for DON and 0.1 mg/kg (ppm) for zearalenone. The contribution summarizes results of the survey from the 2003 and 2004 harvests when contents of the above mycotoxins were measured in raw cereals. The proposed limit was exceeded in 1.6 and 3.3% of samples in 2003 and 2004, respectively. Elimination of Fusarium head blight occurrence in stands is critical for production of health-safe and high-quality cereals.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
49-51
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—