Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Limity EU pro obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách a situace v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000001" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Limity EU pro obsah fuzáriových mykotoxinů v obilovinách a situace v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kromě technologické jakosti obilovin je stále častěji zohledňováno také hledisko zdravotní nezávadnosti a to zejména obsah mykotoxinů. V našich klimatických podmínkách jsou v obilovinách hlavními polními producenty mykotoxinů patogeny rodu Fusarium, mezijejichž toxické produkty patří např. deoxynivalenol (DON), nivalenol, T-2 a HT-2 toxin, zearalenon a mnoho dalších. Maximální hodnota obsahu deoxynivalenolu v návrhu nařízení, které bude platit v rámci celé EU, je pro DON 1,25 mg/kg (ppm) a pro zearalenon 0,1 mg/kg (ppm). V článku jsou shrnuty výsledky průzkumu ze sklizňových let 2003-2004, kdy byl hodnocen obsah těchto mykotoxinů v nezpracovaném obilí. V roce 2003 by navrhovaný limit překročilo 1,6 % vzorků, v roce 2004 3,3 %. Základem pro vyprodukování zdravotně nezávadné a kvalitní obiloviny je eliminace výskytu klasových fuzárií v porostech.

  • Název v anglickém jazyce

    EU limits for Fusarium mycotoxins content in cereals and the state in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Besides technological quality of cereals, health safety and particularly mycotoxin content are gaining greater importance. Under our climatic conditions, main field producers of mycotoxins in cereals are pathogens of the genus Fusarium with toxic products, such as deoxynivalenol (DON), nivalenol, T-2 and HT-2 toxin, zearalenone and many others. A maximum level of deoxynivalenol content given by a regulation proposal, which will be valid in the EU, is 1.25 mg/kg (ppm) for DON and 0.1 mg/kg (ppm) for zearalenone. The contribution summarizes results of the survey from the 2003 and 2004 harvests when contents of the above mycotoxins were measured in raw cereals. The proposed limit was exceeded in 1.6 and 3.3% of samples in 2003 and 2004, respectively. Elimination of Fusarium head blight occurrence in stands is critical for production of health-safe and high-quality cereals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    49-51

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus