Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fuzáriové mykotoxiny a patogeny rodu Fusarium v obilovinách sklizně 2008

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000625" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000625 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fuzáriové mykotoxiny a patogeny rodu Fusarium v obilovinách sklizně 2008

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzorky potravinářské pšenice, ječmene a žita z ČR byly analyzovány z hlediska množství mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu (ZEA) - toho pouze u pšenice. Limit na obsah těchto mykotoxinů je dle nařízení EU pro DON 1250 ug/kg a pro ZEA 100 ug/kg. Ze souboru 1035 vzorků pšenice byl obsah DON překračující limit zjištěn u 20 vzorků, obsah ZEA překračující limit u 6 vzorků. Ze souboru 422 vzorků sladovnického ječmene byl limit DON překročen u 1 vzorku. Ze souboru 95 vzorků žita žádný nepřesáhl limit DON.

  • Název v anglickém jazyce

    Fusarium mycotoxins and pathogens in cereals from the 2008 harvest

  • Popis výsledku anglicky

    Samples of wheat, barley and rye for food use were collected from various production regions of the Czech Republic and analyzed for the content of deoxynivalenol (DON) mycotoxin. Wheat samples were also screened for zearalenone (ZEA) occurrence. Mycotoxin levels were compared with limits for food cereals according to Commission Regulation (EC) 1881/2006 being 1250 ug/kg for DON and 100 ug/kg for ZEA. Among 1035 wheat samples, 105 were selected for DON analysis based on the presence of visually scabby kernels. Positive content of DON (above the limit of quantification, LOQ) was determined in 51 samples and the content exceeding the limit of 1250 ug/kg was found in 20 samples. The highest value of DON content measured in wheat was 4543 ug/kg. The limit for ZEA content in wheat was exceeded in four samples and its maximum content (204 ug/kg) was assessed in the sample with DON content of 2181 ug/kg.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    17

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus