Agronomic characteristics of the spring forms of the wheat landraces (einkorn, emmer, spelt, intermediate bread wheat) grown in organic farming
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001143" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001143 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/10:00012655 RIV/60460709:41210/10:48990
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Agronomic characteristics of the spring forms of the wheat landraces (einkorn, emmer, spelt, intermediate bread wheat) grown in organic farming
Popis výsledku v původním jazyce
Organic farmers look to the possibilities of growing neglected crops, such as the spring forms of hulled wheat ? einkorn, emmer and spelt. In 2008, 169 landraces were tested on certified organic plots. Our findings show that einkorn (Triticum monococcumL.) and emmer [T. dicoccum Schrank (Schuebl)] are resistant to powdery mildew and brown rust, spelt wheat (T. spelta L.) is less resistant to these two diseases, and the intermediate forms of bread wheat are very sensitive to such infestation. The varieties evaluated incline to lodging, as they have long and weak stems. Einkorn and emmer wheat have short and dense spikes and a low thousand grains weight, whereas spelt wheat has long and lax spikes. The level of the harvest index is low. Potentially useful varieties were found during the field experiment and evaluation, and our future efforts will therefore focus on improving resistance to lodging and increasing the productivity of the spike.
Název v anglickém jazyce
Agronomic characteristics of the spring forms of the wheat landraces (einkorn, emmer, spelt, intermediate bread wheat) grown in organic farming
Popis výsledku anglicky
Organic farmers look to the possibilities of growing neglected crops, such as the spring forms of hulled wheat ? einkorn, emmer and spelt. In 2008, 169 landraces were tested on certified organic plots. Our findings show that einkorn (Triticum monococcumL.) and emmer [T. dicoccum Schrank (Schuebl)] are resistant to powdery mildew and brown rust, spelt wheat (T. spelta L.) is less resistant to these two diseases, and the intermediate forms of bread wheat are very sensitive to such infestation. The varieties evaluated incline to lodging, as they have long and weak stems. Einkorn and emmer wheat have short and dense spikes and a low thousand grains weight, whereas spelt wheat has long and lax spikes. The level of the harvest index is low. Potentially useful varieties were found during the field experiment and evaluation, and our future efforts will therefore focus on improving resistance to lodging and increasing the productivity of the spike.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agrobiology
ISSN
1803-4403
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—