Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mlynářská a pekařská jakost minoritních druhů pšenice z ekologického zemědělství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A72544" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:72544 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mlynářská a pekařská jakost minoritních druhů pšenice z ekologického zemědělství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soubor genetických zdrojů jarní pšenice špaldy, jednozrnky a dvouzrnky, odrůd ozimé špaldy a kontrolních odrůd pšenice seté, vypěstovaných v přesných polních pokusech v ekologickém systému hospodaření na Výzkumné stanici ČZU v Praze-Uhříněvsi byl hodnocen z pohledu vybraných jakostních ukazatelů a vhodnosti pro ekologické zemědělství. Nejvyšší obsah N-látek v sušině zrna byl zjištěn u pšenice jednozrnky, následovala jarní špalda, dvouzrnka a špalda ozimá. Hodnoty Zelenyho testu minoritních druhů pšenice (zejména jednozrnky a dvouzrnky) byly naproti tomu ve srovnání s kontrolními odrůdami znatelně nižší, vypovídající o slabší pekařské kvalitě lepku. Z hlediska využití v ekologickém zemědělství se z minoritních druhů pšenice jak po stránce jakosti, tak i po stránce produkčních schopností jeví jako nejperspektivnější odrůdy ozimé špaldy.

  • Název v anglickém jazyce

    Milling and baking quality of minor wheat species from organic farming

  • Popis výsledku anglicky

    Collection of the spring form of spelt, einkorn and emmer genetic resources, varieties of winter spelt and check varieties of common wheat, cultivated in exact field small-plot trials under organic farming conditions of experimental station Prague-Uhříněves was evaluated in the view of selected quality parameters and suitability for organic farming. The highest crude protein content in grain dry matter was found in the einkorn group, followed by spring spelt, emmer and winter spelt. On the other hand, values of Zeleny sedimentation were (especially in einkorn and emmer) in comparison with the check varieties considerably lower. In view of quality as well as production seem to be winter spelt varieties the most perspective for utilization in organic farming.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    525-528

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus