Technologická jakost minoritních druhů jarní pšenice z ekologického způsobu pěstování a možnosti jejich využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000852" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000852 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/09:30705
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologická jakost minoritních druhů jarní pšenice z ekologického způsobu pěstování a možnosti jejich využití
Popis výsledku v původním jazyce
Soubor genetických zdrojů pšenice jednozrnky, dvouzrnky, jarní špaldy a přesívkových forem pšenice seté ze sbírek genobanky VÚRV Praha-Ruzyně, vypěstovaných v přesných polních pokusech v podmínkách ekologického systému dvou pokusných lokalit (Praha-Ruzyně a České Budějovice) byl hodnocen z pohledu ukazatelů pekařské jakosti a vhodnosti pro ekologické zemědělství. Nejvyšší obsah N-látek v sušině zrna (v průměru 17 ? 18 %) byl zjištěn u pšenice špaldy, následovaly přesívky (16 ? 17 %), jednozrnka a dvouzrnka (15 ? 17 %); kontrolní odrůdy pšenice seté cca 13 %. Hodnoty Gluten Indexu a SDS-testu minoritních druhů pšenice (zejména jednozrnky a dvouzrnky) byly naproti tomu ve srovnání s kontrolními odrůdami znatelně niţší, vypovídající o slabší pekařské kvalitě lepku. Klíčová slova: minoritní druhy pšenice, ekologické zemědělství, pekařská jakost
Název v anglickém jazyce
Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization
Popis výsledku anglicky
Collection of einkorn, emmer, spring form of spelt and obsolete, alternative forms of common wheat genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague-Ruzyně, cultivated in exact field small-plot trials under organic farming conditions of two experimentallocalities (Prague-Ruzyně and České Budějovice) was evaluated with the view of baking quality parameters and suitability for organic farming. The highest crude protein content in grain dry matter (17 - 18 % in average) was found in the spelt group, followed by obsolete forms of common wheat (16 ? 17 %), einkorn and emmer (15 ? 17 %); check common wheat cultivars about 13 %. On the other hand, values of Gluten Index and SDS-test (especially in einkorn and emmer) were in comparison with check cultivars considerably lower.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
12-CD Brno
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—