Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologická jakost minoritních druhů jarní pšenice z ekologického způsobu pěstování a možnosti jejich využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F09%3A00000852" target="_blank" >RIV/00027006:_____/09:00000852 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/09:30705

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologická jakost minoritních druhů jarní pšenice z ekologického způsobu pěstování a možnosti jejich využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soubor genetických zdrojů pšenice jednozrnky, dvouzrnky, jarní špaldy a přesívkových forem pšenice seté ze sbírek genobanky VÚRV Praha-Ruzyně, vypěstovaných v přesných polních pokusech v podmínkách ekologického systému dvou pokusných lokalit (Praha-Ruzyně a České Budějovice) byl hodnocen z pohledu ukazatelů pekařské jakosti a vhodnosti pro ekologické zemědělství. Nejvyšší obsah N-látek v sušině zrna (v průměru 17 ? 18 %) byl zjištěn u pšenice špaldy, následovaly přesívky (16 ? 17 %), jednozrnka a dvouzrnka (15 ? 17 %); kontrolní odrůdy pšenice seté cca 13 %. Hodnoty Gluten Indexu a SDS-testu minoritních druhů pšenice (zejména jednozrnky a dvouzrnky) byly naproti tomu ve srovnání s kontrolními odrůdami znatelně niţší, vypovídající o slabší pekařské kvalitě lepku. Klíčová slova: minoritní druhy pšenice, ekologické zemědělství, pekařská jakost

  • Název v anglickém jazyce

    Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization

  • Popis výsledku anglicky

    Collection of einkorn, emmer, spring form of spelt and obsolete, alternative forms of common wheat genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague-Ruzyně, cultivated in exact field small-plot trials under organic farming conditions of two experimentallocalities (Prague-Ruzyně and České Budějovice) was evaluated with the view of baking quality parameters and suitability for organic farming. The highest crude protein content in grain dry matter (17 - 18 % in average) was found in the spelt group, followed by obsolete forms of common wheat (16 ? 17 %), einkorn and emmer (15 ? 17 %); check common wheat cultivars about 13 %. On the other hand, values of Gluten Index and SDS-test (especially in einkorn and emmer) were in comparison with check cultivars considerably lower.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12-CD Brno

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus