Skladba bílkovinného komplexu zrna minoritních druhů jarní pšenice z ekologického systému hospodaření a možnosti jejich využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001395" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001395 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/10:00012687
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Skladba bílkovinného komplexu zrna minoritních druhů jarní pšenice z ekologického systému hospodaření a možnosti jejich využití
Popis výsledku v původním jazyce
Soubor genetických zdrojů pšenice jednozrnky, dvouzrnky, jarní špaldy a přesívkových forem pšenice seté ze sbírek genobanky VÚRV Praha-Ruzyně, vypěstovaných v přesných polních pokusech v podmínkách ekologického systému tří pokusných lokalit (Praha-Ruzyně, Praha-Uhříněves a České Budějovice) byl hodnocen z pohledu obsahu N-látek v sušině zrna a zastoupení jednotlivých frakcí bílkovin zrna. Minoritní druhy pšenice se ve srovnání s kontrolními odrůdami pšenice seté vyznačovaly vyšším obsahem N-látek v sušině zrna, ale také rozdíly v zastoupení jednotlivých frakcí bílkovin ? především vyšším zastoupením nutričně cenných albuminů a globulinů a niţším zastoupením lepkových frakcí gliadinů a gluteninů. To naznačuje vyšší nutriční, ale horší technologickou, pekařskou jakost hodnocených minoritních druhů pšenice.
Název v anglickém jazyce
Grain protein composition of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization
Popis výsledku anglicky
Collection of einkorn, emmer, spring form of spelt and obsolete, alternative form of common wheat genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague-Ruzyně, cultivated in exact field small-plot trials under organic farming conditions of three experimental localities (Prague-Ruzyně, Prague-Uhříněves and České Budějovice) was evaluated with the view of crude protein content in grain dry matter and protein composition of grain. Minor wheat species were in comparison with the check cultivars of common wheatcharacterized by higher crude protein content in grain dry matter, higher percentage of protein fractions of albumins and globulins and lower percentage of gluten fractions of gliadins and glutenins.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12,věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—