Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001897" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001897 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A set of einkorn, emmer and spring spelt wheat landraces and other genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague-Ruzyně, was evaluated with the view of baking quality and suitability for organic farming. The samples originated from field small-plottrials under the organic farming conditions from two localities (Prague-Uhříněves and České Budějovice).There were similar trends in quality parameters on both experimental sites ? the highest crude protein content in grain dry matter (17?18 %) and low variation coefficient (VC 6?13 %) were found in the spelt and emmer genetic resources, the lowest crude protein content in grain dry matter (12?14 %) in the reference cultivars of common wheat. In contrast, minor wheat species, especially emmer and einkorn, reached very low values of Gluten Index (7?14 %) and Zeleny test (12?18 ml); VC of einkorn and emmer were high (VC 47?58 % in GI and 24?58 % in Zeleny test). Reference cultivars of common wheat reached values of GI between 67?72 %; Zel

  • Název v anglickém jazyce

    Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization

  • Popis výsledku anglicky

    A set of einkorn, emmer and spring spelt wheat landraces and other genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague-Ruzyně, was evaluated with the view of baking quality and suitability for organic farming. The samples originated from field small-plottrials under the organic farming conditions from two localities (Prague-Uhříněves and České Budějovice).There were similar trends in quality parameters on both experimental sites ? the highest crude protein content in grain dry matter (17?18 %) and low variation coefficient (VC 6?13 %) were found in the spelt and emmer genetic resources, the lowest crude protein content in grain dry matter (12?14 %) in the reference cultivars of common wheat. In contrast, minor wheat species, especially emmer and einkorn, reached very low values of Gluten Index (7?14 %) and Zeleny test (12?18 ml); VC of einkorn and emmer were high (VC 47?58 % in GI and 24?58 % in Zeleny test). Reference cultivars of common wheat reached values of GI between 67?72 %; Zel

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    New findings in organic farming research and their possible use for Central and Eastern Europe

  • ISBN

    978-80-87371-12-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    107-110

  • Název nakladatele

    Bioinstitut, Olomouc

  • Místo vydání

    Olomouc

  • Místo konání akce

    Prague, Czech University of Life Sciences

  • Datum konání akce

    1. 1. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku