Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001897" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001897 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization
Popis výsledku v původním jazyce
A set of einkorn, emmer and spring spelt wheat landraces and other genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague-Ruzyně, was evaluated with the view of baking quality and suitability for organic farming. The samples originated from field small-plottrials under the organic farming conditions from two localities (Prague-Uhříněves and České Budějovice).There were similar trends in quality parameters on both experimental sites ? the highest crude protein content in grain dry matter (17?18 %) and low variation coefficient (VC 6?13 %) were found in the spelt and emmer genetic resources, the lowest crude protein content in grain dry matter (12?14 %) in the reference cultivars of common wheat. In contrast, minor wheat species, especially emmer and einkorn, reached very low values of Gluten Index (7?14 %) and Zeleny test (12?18 ml); VC of einkorn and emmer were high (VC 47?58 % in GI and 24?58 % in Zeleny test). Reference cultivars of common wheat reached values of GI between 67?72 %; Zel
Název v anglickém jazyce
Technological quality of minor spring wheat species from organic farming and possibilities of their utilization
Popis výsledku anglicky
A set of einkorn, emmer and spring spelt wheat landraces and other genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague-Ruzyně, was evaluated with the view of baking quality and suitability for organic farming. The samples originated from field small-plottrials under the organic farming conditions from two localities (Prague-Uhříněves and České Budějovice).There were similar trends in quality parameters on both experimental sites ? the highest crude protein content in grain dry matter (17?18 %) and low variation coefficient (VC 6?13 %) were found in the spelt and emmer genetic resources, the lowest crude protein content in grain dry matter (12?14 %) in the reference cultivars of common wheat. In contrast, minor wheat species, especially emmer and einkorn, reached very low values of Gluten Index (7?14 %) and Zeleny test (12?18 ml); VC of einkorn and emmer were high (VC 47?58 % in GI and 24?58 % in Zeleny test). Reference cultivars of common wheat reached values of GI between 67?72 %; Zel
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
New findings in organic farming research and their possible use for Central and Eastern Europe
ISBN
978-80-87371-12-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
107-110
Název nakladatele
Bioinstitut, Olomouc
Místo vydání
Olomouc
Místo konání akce
Prague, Czech University of Life Sciences
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—