Technological quality of minor wheat species from organic farming and possibilities of their use
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43889947" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43889947 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/afz.2015.18.si.142-144" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/afz.2015.18.si.142-144</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/afz.2015.18.si.142-144" target="_blank" >10.15414/afz.2015.18.si.142-144</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Technological quality of minor wheat species from organic farming and possibilities of their use
Popis výsledku v původním jazyce
Collection of spring form of spelt wheat, emmer wheat and einkorn wheat genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague Ruzyně, cultivated in exact field small plot trials under organic farming conditions of three experimental localities (Prague Ruzyně, Prague Uhříněves and České Budějovice) was evaluated with the view of basic technological parameters. Two spring cultivars of common wheat SW Kadrilj and Jara as a check varieties were used. Minor wheat species were in comparison with the check cultivars of common wheat characterized by higher crude protein content and wet gluten content in grain dry matter. Gluten Index and Zeleny test values were low in einkorn and emmer, but in spelt were higher this indicates wider possibilities of the spelt use for different types of bakery products.
Název v anglickém jazyce
Technological quality of minor wheat species from organic farming and possibilities of their use
Popis výsledku anglicky
Collection of spring form of spelt wheat, emmer wheat and einkorn wheat genetic resources from the Gene Bank of CRI Prague Ruzyně, cultivated in exact field small plot trials under organic farming conditions of three experimental localities (Prague Ruzyně, Prague Uhříněves and České Budějovice) was evaluated with the view of basic technological parameters. Two spring cultivars of common wheat SW Kadrilj and Jara as a check varieties were used. Minor wheat species were in comparison with the check cultivars of common wheat characterized by higher crude protein content and wet gluten content in grain dry matter. Gluten Index and Zeleny test values were low in einkorn and emmer, but in spelt were higher this indicates wider possibilities of the spelt use for different types of bakery products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310072" target="_blank" >QJ1310072: Využití systému participatory breeding ve výzkumu a šlechtění odrůd pšenice vhodných pro ekologické pěstování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta fytotechnica et zootechnica
ISSN
1336-9245
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
Special Issue
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
142-144
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—