Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vlastnosti jarních forem krajových odrůd pšenice špaldy (Triticum spelta L.) a jejich vhodnost pro ekologické zemědělství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001353" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001353 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/10:00012659

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vlastnosti jarních forem krajových odrůd pšenice špaldy (Triticum spelta L.) a jejich vhodnost pro ekologické zemědělství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ze strany ekologických zemědělců je zájem o pěstování jarních forem pšenice špaldy (Triticum spelta L.), proto jsme zhodnotili agronomicky významné znaky a pekařskou jakost šesti krajových odrůd jarní špaldy. Hodnocené odrůdy byly náchylné k chorobám pšenice a k poléhání. Výnos tvořily délkou klasu a hmotností tisíce zrn. Výnos zrna byl na niţší úrovni, ale hektarový výnos hrubého proteinu byl na stejné úrovni jako u kontrolních odrůd pšenice seté. Předností jarních špald byl vysoký obsah proteinu a mokrého lepku, který však byl slabší a méně bobtnavý.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of spring forms of spelt landraces (Triticum spelta L.) and their suitability for organic farming

  • Popis výsledku anglicky

    Organic farmers are interested in the growing of spring spelt wheat forms (Triticum spelta L.). Therefore, the important agronomical characteristics and baking quality of six spring spelt wheat landraces were studies and evaluated. The studied and evaluated cultivars inclined to lodging and wheat diseases. They formed their yield rate by a length of spike and weight of one thousand grains. The grain yield was lower, however, the crude protein yield per hectare achieved the same level. The spring spelt wheat forms outstand in the high protein content and wet gluten content; the gluten was, nevertheless, weaker and less swelling.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH82272" target="_blank" >QH82272: Využití jarních forem vybraných druhů pšenice v ekologickém zemědělství</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12,věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus