Hodnocení alelické skladby LMW-GS ve vztahu ke kvalitativním parametrům zrna pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001388" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001388 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení alelické skladby LMW-GS ve vztahu ke kvalitativním parametrům zrna pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Na základě molekulové hmotnosti rozeznáváme u gluteninů, které jsou odpovědné za viskoelastické vlastnosti těsta, podjednotky s vysokou (HMW-GS) a nízkou (LMW-GS)molekulovou hmotností. Ve šlechtitelských programech se HMW-GS běžně využívají pro predikcipekařské kvality na základě sedimentačních hodnot. Predikční systém hodnocení pro jednotlivé LMW-GS alely podobně jako pro HMW-GS dosud vyvinut nebyl. Cílem práce bylo hodnotit vybrané kvalitativní ukazatele pšenice ve vztahu k jednotlivým LMW-GS aleláma identifikovat šlechtitelsky významné alely s vazbou k vysoké pekařské jakosti pšenice.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of LMW-GS allele composition in relation to quality parameters of wheat grain
Popis výsledku anglicky
Based on the molecular weight of glutenins high-subunits (HMW-GS) and low (LMW-GS) molecular weight are recognized. Glutenins are responsible for the viscoelastic properties of dough. The breeding programs commonly use HMW-GS for predicting the baking quality on the base of sedimentation values. Predictive assessment system for individual LMW-GS alleles has not been developed yet. The aim was to evaluate selected quality parameters of wheat in relation to individual LMW-GS alleles and identify alleles linked to the high baking quality of wheat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12,věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—