Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení alelické skladby LMW-GS ve vztahu ke kvalitativním parametrům zrna pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001388" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001388 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení alelické skladby LMW-GS ve vztahu ke kvalitativním parametrům zrna pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na základě molekulové hmotnosti rozeznáváme u gluteninů, které jsou odpovědné za viskoelastické vlastnosti těsta, podjednotky s vysokou (HMW-GS) a nízkou (LMW-GS)molekulovou hmotností. Ve šlechtitelských programech se HMW-GS běžně využívají pro predikcipekařské kvality na základě sedimentačních hodnot. Predikční systém hodnocení pro jednotlivé LMW-GS alely podobně jako pro HMW-GS dosud vyvinut nebyl. Cílem práce bylo hodnotit vybrané kvalitativní ukazatele pšenice ve vztahu k jednotlivým LMW-GS aleláma identifikovat šlechtitelsky významné alely s vazbou k vysoké pekařské jakosti pšenice.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of LMW-GS allele composition in relation to quality parameters of wheat grain

  • Popis výsledku anglicky

    Based on the molecular weight of glutenins high-subunits (HMW-GS) and low (LMW-GS) molecular weight are recognized. Glutenins are responsible for the viscoelastic properties of dough. The breeding programs commonly use HMW-GS for predicting the baking quality on the base of sedimentation values. Predictive assessment system for individual LMW-GS alleles has not been developed yet. The aim was to evaluate selected quality parameters of wheat in relation to individual LMW-GS alleles and identify alleles linked to the high baking quality of wheat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12,věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus