Charakterizace gluteninů pšenice čipovou elektroforézou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001759" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001759 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakterizace gluteninů pšenice čipovou elektroforézou
Popis výsledku v původním jazyce
Gluteniny hrají významnou roli při určování viskoelastických vlastností pšeničné mouky. Znalost jejich alelické skladby je důležitá pro odhad genetického potenciálu šlechtitelských linií. V této studii byla testována možnost využití automatické čipové elektroforézy Experion k rychlé identifikaci jednotlivých vysoko- a nízko-molekulárních podjednotek gluteninů (HMW-, LMW-GS. Metodou čipové elektroforézy byly identifikovány a pomocí molekulových hmotností charakterizovány běžně se vyskytující HMW-GS. LMW-GS se nepodařilo spolehlivě rozlišit vzhledem ke kratším retenčním časům a k velkému počtu konkrétních podjednotek, které se vzájemně překrývají.
Název v anglickém jazyce
Characterisation of wheat glutenin with a chip electrophoresis
Popis výsledku anglicky
Glutenins play considerable role in the determination of viscoelastic properties of wheat flour. Knowledge of their allelic composition is important for the estimation of the genetic potential breeding lines. In this study, automated Experion chip elektroforesis was tested to rapid identification of individual high- and low-molecular weight glutenin subunits (HMW-, LMW-GS. Commonly occurring HMW-GS were identified and characterized on the base of their molecular weights by chip electrophoresis. LMW-GS could not be reliably identified due to the shorter retention times and the large number of overlapping specific subunits.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proteiny 2011
ISBN
978-80-7454-022-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
22-26
Název nakladatele
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Místo vydání
Zlín
Místo konání akce
Zlín
Datum konání akce
1. 1. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—