Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální pěstitelsko-technologické vlastnosti vybraných waxy hexaploidních pšenic v podmínkách České republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F10%3A00001394" target="_blank" >RIV/00027006:_____/10:00001394 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální pěstitelsko-technologické vlastnosti vybraných waxy hexaploidních pšenic v podmínkách České republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U čtyř pšeničných materiálů s nízkým obsahem amylosy (waxy pšenice) a dvou standardních odrůd jarní pšenice ze sklizně 2010 bylo provedeno morfologicko-fenologické hodnocení, stanoveny vybrané technologické parametry a pomocí přístroje Mixolab byly charakterizovány reologické vlastnosti. Waxy materiály vykazovaly v porovnání se standardními odrůdami vysokou vaznost vody, vyšší obsah dusíku, nižší obsah škrobu a průměrnou hodnotu Zeleny sedimentace. Z reologických parametrů stanovených na Mixolabu je patrný slabý lepek a specifické chování škrobové složky ve waxy pšenicích.

  • Název v anglickém jazyce

    Actual growing and technological characteristics of selected waxy hexaploid wheat in conditions of Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The morphology-phenological classification and selected technology parameters were determined for four wheat materials with low content of amylose (waxy wheat) and two standard spring wheat varieties from the harvest in 2010. Rheological characteristicswere measured by apparatus Mixolab. Waxy wheat showed higher water binding capacity and protein content, lower starch content and average value of Zeleny sedimentation in comparison with standard wheat varieties. From rheological characteristics determined by Mixolab it is evident weak gluten and specific behaviour of starch component in waxy materials.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12,věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus