Detection of qualitative changes of ecologically cultivated wheat with different intensity of Fusarium spp. contamination using rheological system Mixolab
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43889951" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43889951 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://acta.fapz.uniag.sk/journal/index.php/on_line/article/view/225/pdf" target="_blank" >http://acta.fapz.uniag.sk/journal/index.php/on_line/article/view/225/pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/afz.2015.18.si.106-109" target="_blank" >10.15414/afz.2015.18.si.106-109</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Detection of qualitative changes of ecologically cultivated wheat with different intensity of Fusarium spp. contamination using rheological system Mixolab
Popis výsledku v původním jazyce
The impact of Fusarium spp. contamination on baking quality of common wheat (variety Bohemia) from organic farming system was monitored by rheological system Mixolab. The mycotoxin deoxynivalenol (DON) content and standard technological quality characteristics were measured, too. Considerably worse technological parameters were determined in variant with higher Fusarium spp. contamination, evoked by the artificial inoculation of flowering ears. Simultaneously, increased intensity of Fusarium spp. contamination evidently worsened rheological quality and its negative effect on protein and starch part of the grain was obvious from the Mixolab characteristics.
Název v anglickém jazyce
Detection of qualitative changes of ecologically cultivated wheat with different intensity of Fusarium spp. contamination using rheological system Mixolab
Popis výsledku anglicky
The impact of Fusarium spp. contamination on baking quality of common wheat (variety Bohemia) from organic farming system was monitored by rheological system Mixolab. The mycotoxin deoxynivalenol (DON) content and standard technological quality characteristics were measured, too. Considerably worse technological parameters were determined in variant with higher Fusarium spp. contamination, evoked by the artificial inoculation of flowering ears. Simultaneously, increased intensity of Fusarium spp. contamination evidently worsened rheological quality and its negative effect on protein and starch part of the grain was obvious from the Mixolab characteristics.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta fytotechnica et zootechnica
ISSN
1336-9245
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
Special Issue
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
106-109
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—