Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Qualitative changes of rye grain and flour after Fusarium spp. contamination evaluated by standard methods and system Mixolab

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F15%3A43889909" target="_blank" >RIV/60076658:12220/15:43889909 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.13080/z-a.2015.102.050" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.13080/z-a.2015.102.050</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.13080/z-a.2015.102.050" target="_blank" >10.13080/z-a.2015.102.050</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Qualitative changes of rye grain and flour after Fusarium spp. contamination evaluated by standard methods and system Mixolab

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of Fusarium spp. infestation on rheological quality of rye flour in different growing systems (organic and conventional) was measured by the rheological system Mixolab. The content of mycotoxins (DON, D3G, 3-ADON and ZON) and standard technological quality parameters of grain were determined as well. Significantly worse technological and rheological parameters representing starch quality were determined for rye artificially inoculated by Fusarium spp. in both growing systems compared to rye with natural Fusarium spp. contamination. A statistically significant negative correlation, indicating deteriorated rheological quality, was discovered between the content of mycotoxins and falling number (?0.69* for DON), and also between mycotoxin content and a rate of starch gelatinization, represented by Mixolab parameter C3 (?0.57* for DON, ?0.86** for 3-ADON and ?0.87** for ZON). Despite the visible shifts of Mixolab curves of samples from the organic and conventional growing system, the Mixolab characteristics were statistically comparable. Distinct differences of Mixolab curves, presumably caused by the weather conditions, were found between the monitored years.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative changes of rye grain and flour after Fusarium spp. contamination evaluated by standard methods and system Mixolab

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of Fusarium spp. infestation on rheological quality of rye flour in different growing systems (organic and conventional) was measured by the rheological system Mixolab. The content of mycotoxins (DON, D3G, 3-ADON and ZON) and standard technological quality parameters of grain were determined as well. Significantly worse technological and rheological parameters representing starch quality were determined for rye artificially inoculated by Fusarium spp. in both growing systems compared to rye with natural Fusarium spp. contamination. A statistically significant negative correlation, indicating deteriorated rheological quality, was discovered between the content of mycotoxins and falling number (?0.69* for DON), and also between mycotoxin content and a rate of starch gelatinization, represented by Mixolab parameter C3 (?0.57* for DON, ?0.86** for 3-ADON and ?0.87** for ZON). Despite the visible shifts of Mixolab curves of samples from the organic and conventional growing system, the Mixolab characteristics were statistically comparable. Distinct differences of Mixolab curves, presumably caused by the weather conditions, were found between the monitored years.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    102

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    397-402

  • Kód UT WoS článku

    000369515600005

  • EID výsledku v databázi Scopus