Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace HMW- a LMW- gluteninových podjednotek metodou HPLC/UV pro účely určování odrůd pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001910" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001910 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace HMW- a LMW- gluteninových podjednotek metodou HPLC/UV pro účely určování odrůd pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Komparativní HPLC/UV analýzou souboru 30 odrůd pšenice se známým gluteninovým složením byly stanoveny retenční časy píků charakterizujících vybrané HMW- a LMW- gluteninové podjednotky. Celkem bylo identifikováno 11 HMW-gluteninových podjednotek a 11 LMW-gluteninových podjednotek. 2 HMW- a 2 LMW-gluteninové podjednotky nebylo možno odlišit. Metodu je i přesto možné použít pro identifikaci odrůdy porovnáním chromatogramu se standardem, stejně jako ke stanovení gluteninového složení neznámého vzorku. Výhodou oproti použití klasické SDS-PAGE elektroforézy jsou rychlost, bezpečnost analýz a možnost automatizace metody.

  • Název v anglickém jazyce

    The identification of HMW- and LMW- glutenin subunits for wheat variety determination using HPLC/UV

  • Popis výsledku anglicky

    The retention times of peaks that represent particular HMW- and LMW-glutenin subunits were determined using comparative HPLC/UV analysis of the 30 different wheat varieties with a known glutenin patterns. 11 HMW- and 11 LMW-glutenin subunits were identified. 2 LMW and 2 HMW-glutenin subunits could not be distincted. Despite this fact, presented method can be used for variety identification using comparative analysis of standard sample as well as for the glutenin patterns determination in unknown sample.Faster and safer work and prompt and digitalized results are the advantages of chromatographic method in compare to SDS-PAGE electrophoresis.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92155" target="_blank" >QH92155: Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    59

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    193-196

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus