Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ancient wheat species can extend biodiversity of cultivated crops

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00001988" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00001988 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/11:43882064 RIV/60460709:41210/11:52596

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Ancient wheat species can extend biodiversity of cultivated crops

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Characteristics of hulled wheat species (23 varieties of einkorn, emmer and spelt wheat) were evaluated within a two-year trial period (which was executed on certified organic fields) and they were compared to characteristics of landraces and modern bread wheat varieties. The main aim of our study was to evaluate the potential uses of genetic resources of wheat in organic farming. The hulled wheat species were resistant to mildew and brown rust. Their grains were less contaminated with DON than the grains of the control varieties. The grain yield was reduced. Per hectare crude protein yield was higher in spelt and emmer wheat species than in the control varieties. High protein proportion in grain was an important advantage of the hulled wheat species.Spelt wheat is suitable for production of products similar to bread wheat. Einkorn and emmer wheat contain worse-quality gluten and therefore are suitable for the production of unyeasty products, that is pasta, mush, traditional unyeasty

  • Název v anglickém jazyce

    Ancient wheat species can extend biodiversity of cultivated crops

  • Popis výsledku anglicky

    Characteristics of hulled wheat species (23 varieties of einkorn, emmer and spelt wheat) were evaluated within a two-year trial period (which was executed on certified organic fields) and they were compared to characteristics of landraces and modern bread wheat varieties. The main aim of our study was to evaluate the potential uses of genetic resources of wheat in organic farming. The hulled wheat species were resistant to mildew and brown rust. Their grains were less contaminated with DON than the grains of the control varieties. The grain yield was reduced. Per hectare crude protein yield was higher in spelt and emmer wheat species than in the control varieties. High protein proportion in grain was an important advantage of the hulled wheat species.Spelt wheat is suitable for production of products similar to bread wheat. Einkorn and emmer wheat contain worse-quality gluten and therefore are suitable for the production of unyeasty products, that is pasta, mush, traditional unyeasty

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Research and Essays

  • ISSN

    1992-2248

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    20

  • Stát vydavatele periodika

    NE - Nigerijská federativní republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    4273-4280

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus