Baking quality of hulled wheat species in organic farming
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43886258" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43886258 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Baking quality of hulled wheat species in organic farming
Popis výsledku v původním jazyce
The organic farmers use wider range of crop varieties than the conventional farming. Bread wheat is the most favourite and the most common food crop. The organic bread wheat is usually of worse technological quality. Therefore, it is supposed to be an attractive alternative to the hulled wheat species (einkorn, emmer wheat and spelt). Twenty-five hulled bread wheat varieties and control bread wheat ones were grown on the certified organic parcel in České Budějovice (the Czech Republic) between 2009 and2012. Their baking quality was measured and evaluated with standard methods, and in accordance with ICC. The results have shown that the grain of hulled wheat varieties contain a lot of proteins in grains (up to 18 percent); even the organic hulled breadwheat varieties are characterised by such good baking quality. Einkorn and emmer wheat are of worse technological quality of proteins (low values of gluten index and Zeleny test), which is a disadvantage of these two wheat species. On th
Název v anglickém jazyce
Baking quality of hulled wheat species in organic farming
Popis výsledku anglicky
The organic farmers use wider range of crop varieties than the conventional farming. Bread wheat is the most favourite and the most common food crop. The organic bread wheat is usually of worse technological quality. Therefore, it is supposed to be an attractive alternative to the hulled wheat species (einkorn, emmer wheat and spelt). Twenty-five hulled bread wheat varieties and control bread wheat ones were grown on the certified organic parcel in České Budějovice (the Czech Republic) between 2009 and2012. Their baking quality was measured and evaluated with standard methods, and in accordance with ICC. The results have shown that the grain of hulled wheat varieties contain a lot of proteins in grains (up to 18 percent); even the organic hulled breadwheat varieties are characterised by such good baking quality. Einkorn and emmer wheat are of worse technological quality of proteins (low values of gluten index and Zeleny test), which is a disadvantage of these two wheat species. On th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
World Academy of Science, Engineering and Technology (online)
ISSN
2010-3778
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
78
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
105-108
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—