Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pluchaté pšenice - Pšenice jednozrnka (Triticum monococcum L.), Pšenice dvouzrnka (Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl.) a Pšenice špalda (Triticum spelta L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003386" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003386 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pluchaté pšenice - Pšenice jednozrnka (Triticum monococcum L.), Pšenice dvouzrnka (Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl.) a Pšenice špalda (Triticum spelta L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pluchaté pšenice patří mezi opomíjené plodiny, které však mají potenciál pro budoucí využití v potravinářství. Pšenice jednozrnka je nejstarším domestikovaným druhem pšenice. Byla však vytlačena produktivnějšími tetraploidními (pšenice dvouzrnka, pšenice tvrdá) a následně hexaploidními pšenicemi (pšenice setá, pšenice špalda). Pšenice dvouzrnka byla jednou z nejvýznamnějších plodin po téměř 7000 let. Pšenice špalda bývá nazývána starou evropskou pšenicí a její pěstování v omezené míře přetrvalo dodnes. Obecně platí, že pluchaté pšenice poskytnou nižší, ale stabilní výnosy při vysoké jakosti produkce. V souvislosti s rozvojem ekologické- ho zemědělství stoupá zájem o jejich využití také v Evropě. Díky své nenáročnosti k podmínkám prostředí jsou vhodné pro pěstování také v méně příznivých oblastech pro zemědělství. K významným vlastnostem pluchatých pšenic patří například vysoká odolnost k některým houbovým chorobám, která je zvýhodňuje při ekologickém způsobu pěstování. Přes značný historický význam pluchatých pšenic je jejich současné rozšíření velmi omezené a proto také chybí přehled zásad pro jejich pěstování. V kapitole jsou proto shrnuty charakteristické vlastnosti pluchatých pšenic, především ty, které je odlišují od ostatních druhů pšenice. Navržena jsou také pěstitelská opatření v ekologickém zemědělství. Další předností pluchatých pšenic je vyšší obsah bílkovin v zrnu ve srovná- ní s pšenicí setou. Pšenice jednozrnka a dvouzrnka se ale nehodí pro přípravu klasických kynutých výrobků. Podstatně vyšší pekařská jakost než u pšenice dvouzrnky a jednozrnky, lepší technologická zpracovatelnost, široké možnosti zpracování a uplatnění pak platí pro pšenici špaldu.

  • Název v anglickém jazyce

    Hulled wheats - Einkorn (Triticum monococcum L.), Emmer (Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl.) and spelt (Triticum spelta L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Hulled wheat species belong to neglected crops. However, they have the potential to be used by the food industry in the future. Einkorn is the oldest of domesticated wheat species. Nevertheless, it has been replaced by more productive tetraploid (emmer wheat, durum wheat) and hexaploid wheat species (bread wheat, spelt wheat). Emmer wheat used to be one of the most significant crops for almost 7,000 years. Spelt wheat is called obsolete European wheat. It has rarely been grown recently. Generally said, the hulled wheat species produce lower but more stable yield, providing a high-quality production. As the organic farming has developed, the hulled wheat species have become more attractive and have been used more in Europe. As these are environmentally undemanding wheat species, they are suitable for less favoured areas. Strong resistance to some fungal diseases is their important quality. Thanks to that, they are more suitable for the organic farming system. Although these used to be very important wheat species in the past, they are rarely grown nowadays. Therefore, a complete list of hulled wheat growing is missing. This chapter sums up characteristics and qualities of the hulled wheat species. It accentuates the hulled wheat qualities that are very different from qualities of the other wheat species. It also suggests growing measures to be adopted by the organic farming system. The hulled wheat grains contain more proteins than the bread wheat grains. Einkorn is not suitable for yeasty products. Neither does emmer wheat. Spelt wheat has better baking qualities than einkorn and emmer wheat. It can be processed easily. There is a wide range of spelt wheat processing possibilities and options. It is widely used too.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství

  • ISBN

    978-80-7394-540-4

  • Počet stran výsledku

    42

  • Strana od-do

    51-92

  • Počet stran knihy

    284

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly