Preparation of Shoot Tips by Sucrose and Dehydration Pre-Treatment of Ullucus tuberosus Cal. for Cryopreservation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F11%3A00002048" target="_blank" >RIV/00027006:_____/11:00002048 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/11:53903
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Preparation of Shoot Tips by Sucrose and Dehydration Pre-Treatment of Ullucus tuberosus Cal. for Cryopreservation
Popis výsledku v původním jazyce
Ullucus tuberosus (ulluco) is a vegetatively propagated tuber crop of the Andean region. An method for cryopreservation of ulluco was tested with the aim of long term storage of U. tuberosus genetic resources. The effect of a sucrose pre-treatment improved the tolerance of shoot tips towards PVS3 dehydration. After two hours of desiccation over silicagel, the regeneration of thawed shoot tips from liquid nitrogen reached only 10%. This desiccation decreased the ice nucleation (taking place at -36°C) by6°C which could help to narrow down the time that lethal ice nucleation can take place before glass formation. PVS3 pre-treatment decreases the percentage of crystallizable water to less than 2% of water. The combination of sucrose pre-treatment and 2 hdesiccation over silica gel allowed 10% of the shoot tips to survive and regrow following cryopreservation. In the case where shoot tips were treated with PVS3 for 1.5 h, regeneration percentage reached 52.5%.
Název v anglickém jazyce
Preparation of Shoot Tips by Sucrose and Dehydration Pre-Treatment of Ullucus tuberosus Cal. for Cryopreservation
Popis výsledku anglicky
Ullucus tuberosus (ulluco) is a vegetatively propagated tuber crop of the Andean region. An method for cryopreservation of ulluco was tested with the aim of long term storage of U. tuberosus genetic resources. The effect of a sucrose pre-treatment improved the tolerance of shoot tips towards PVS3 dehydration. After two hours of desiccation over silicagel, the regeneration of thawed shoot tips from liquid nitrogen reached only 10%. This desiccation decreased the ice nucleation (taking place at -36°C) by6°C which could help to narrow down the time that lethal ice nucleation can take place before glass formation. PVS3 pre-treatment decreases the percentage of crystallizable water to less than 2% of water. The combination of sucrose pre-treatment and 2 hdesiccation over silica gel allowed 10% of the shoot tips to survive and regrow following cryopreservation. In the case where shoot tips were treated with PVS3 for 1.5 h, regeneration percentage reached 52.5%.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Horticulturae
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
908
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
331-338
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—